Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему «Місцеві податки і збори: новації законодавства, актуальні питання оподаткування» начальника відділу адміністрування місцевих податків і зборів з юридичних осіб та розгляду звернень управління податкового а

, опубліковано 27 червня 2022 о 14:46

У Головному управлінні ДПС у Дніпропетровській області відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему «Місцеві податки і збори: новації законодавства, актуальні питання оподаткування».

На запитання платників податків відповіла начальник відділу адміністрування місцевих податків і зборів з юридичних осіб та розгляду звернень управління податкового адміністрування юридичних осіб  Головного управління ДПС у Дніпропетровській області Наталія САДИКА.

 

Питання:

Добрий день! Скажіть, будь ласка, чи сплачується юридичними особами податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки у період воєнного стану?

Відповідь:

Добрий день! Звертаємо увагу, що тимчасово на період з 01 березня 2022 року до 31 грудня року в якому припинено або скасовано воєнний стан, введений Указом Президента України №64/2022 не нараховується та не сплачується податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки за об’єкти нерухомого майна, що розташовані  на територіях, на яких ведеться (велися) бойові дії або на територіях тимчасово окупованих збройними формуваннями Російської Федерації.

Перелік територій визначається Кабінетом Міністрів України. Отже, на сьогоднішній день, до затвердження такого Переліку, власники нерухомого майна - платники податку сплачують задекларовані на 2022 рік суми податкового зобов’язання.

 

Питання:

Добрий день! Підкажіть, будь ласка, які терміни сплати юридичними особами податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки?

Відповідь:

Добрий день! Зауважимо: податкове зобов’язання за звітний рік сплачується юридичними особами авансовими внесками щокварталу до 30 числа місяця, що наступає за звітним кварталом, які відображаються в річній податковій декларації:

За І квартал 2022 року – 29.04.2022

За ІІ квартал 2022 року – 29.07.2022

За ІІІ квартал 2022 року – 31.10.2022

За ІV квартал 2022 року – 30.01.2023

 

Питання:

Добрий день! Дозвольте дізнатися, чи сплачується туристичний збір  під час розміщення в готелях громадян, які виїхали з територій на яких ведеться (велися) бойові дії  або з територій тимчасово окупованих збройними формуваннями Російської Федерації?

Відповідь:

Добрий день! Наголошуємо, що відповідно підпункту 268.2.2.пункту 268.2 статті 268 Податкового кодексу України  платниками туристичного збору не можуть бути особи, які взяті на облік як внутрішньо переміщені особи відповідно до Закону України "Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб", які тимчасово розміщуються у місцях проживання (ночівлі), визначених підпунктом 268.5.1 пункту 268.5 цієї статті, а інформація про адресу таких місць зазначена в довідці про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи як адреса фактичного місця їх проживання/перебування.

 

Питання:

Добрий день! В мене таке питання: чи застосовуються штрафні санкції при поданні уточнюючих податкових декларацій по місцевих податках і зборах у разі самостійно виявлених помилках ?

Відповідь:

Добрий день! Зазначаємо, що відповідно пункту 69.1 статті 69 Податкового кодексу України у разі самостійного виправлення платником податків у податкових періодах до 25 липня 2022 року, з дотриманням порядку, вимог та обмежень, визначених статтею 50 цього Кодексу, помилок, що призвели до заниження податкового зобов’язання у звітних (податкових) періодах, що припадають на період дії воєнного стану, такі платники звільняються від нарахування та сплати штрафних санкцій, передбачених пунктом 50.1 статті 50 цього Кодексу, та пені.