Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Пресконференція начальника відділу електронних сервісів та електронного документообігу управління електронних сервісів ГУ ДПС у Дніпропетровській області Любов КОСЕНКО на тему «Електронні сервіси ДПС України – важливий вектор допомоги платникам»

, опубліковано 09 червня 2022 о 11:05

Сьогодні, у складний для нашої країни час, платники податків на економічному фронті захищають економічну безпеку нашої держави. Відповідно до Указу Президента України від 17 травня 2022 року № 341/2022 «Про продовження строку дії воєнного стану в Україні» воєнний стан подовжено до 23 серпня 2022 року.

В умовах війни відновлюється бізнес, своєчасно сплачуються кошти до бюджету, які підтримують нашу країну в цей складний час. Податкова служба України, зі свого боку, докладає максимум зусиль у своїй компетенції для того, щоб бізнес мав змогу стабільно працювати. Адже завдання податкової – створення комфортних умов для платників у сфері адміністрування податків та своєчасне інформування щодо прийнятих законодавчих ініціатив у сфері оподаткування.

Нагадуємо, що Державною податковою службою запущено Telegram-канал, на якому щодня розміщуються ексклюзивні матеріали. Тільки на офіційному Telegram-каналі ДПС ви отримаєте достовірну інформацію: новини, поточні дані, роз’яснення та оцінка фахівців. Податкова служба з перших днів війни максимально оперативно надає роз’яснення щодо законодавчих змін в оподаткуванні з метою якнайшвидшої адаптації платників до роботи в умовах воєнного стану.

Важливим вектором допомоги платникам є електронні сервіси ДПС, які забезпечують спілкування з податковими органами дистанційно. Платники можуть отримати всю необхідну інформацію, довідки, консультації та подати звітність до податкових органів без особистих візитів до служби. Зараз електронні сервіси працюють з певними обмеженнями, що зумовлено необхідністю захисту прав платників.

Корисним для платників є електронний сервіс  InfoTAX, який  надає платникам податків можливість через месенджери Telegram та Viber отримувати інформацію про стан розрахунків з бюджетом, результати обробки документів, строки подання звітності та сплати податків тощо. Сервіс актуальний для громадян та платників незалежно від обраної системи оподаткування чи їх організаційно-правової форми.

Найпопулярнішим електронним сервісом ДПС України залишається Електронний кабінет. Він забезпечує безконтактні засоби взаємодії платників податків та ДПС з використанням сучасних інформаційних технологій та надає можливість, навіть у період воєнного стану, реалізувати свої обов’язки та права у сфері оподаткування в режимі он-лайн. Електронний кабінет безкоштовно надає корисні можливості користувачам. Наприклад:

- створювати та подавати звітність до органів ДПС, пенсійного фонду та статистики;

- листуватися з органами ДПС. Внесеними змінами до програмного забезпечення налагоджено зворотній зв’язок ДПС з платниками, які подали заяву про бажання отримувати документи через Електронний кабінет;

- подавати заяви для зміни системи оподаткування (зокрема заяви про застосування спрощеної системи оподаткування за ставкою 2 відсотки);

- отримати доступ до особистих рахунків зі сплати податків, зборів та інших платежів;

- здійснювати реєстрацію податкових накладних та розрахунків коригування до них в Єдиному реєстрі податкових накладних.

Фізичні особи за допомогою Електронного кабінету дл громадян мають можливість:

- сплатити податки;

- отримати відомості з Державного реєстру фізичних осіб – платників податків про суми виплачених доходів та утриманих податків за період, починаючи з І кварталу 1998 року за будь-які п’ять років (з розбивкою поквартально);

- подати заяву про внесення змін до Державного реєстру фізичних осіб – платників податків

тощо.

Робота в Електронному кабінеті здійснюється через мережу Internet та не вимагає використання чи встановлення будь-якого додаткового програмного забезпечення. Електронним кабінетом можна скористатись цілодобово як з персональних комп’ютерів, так і зі смартпристроїв.

Нагадуємо, що вхід до Електронного кабінету здійснюється за посиланням http://cabinet.tax.gov.ua або через офіційний вебпортал ДПС.

Робота у приватній частині Електронного кабінету відбувається після проходження користувачем електронної ідентифікації онлайн в один із наступних способів:

- з використанням кваліфікованого електронного підпису будь-якого надавача електронних довірчих послуг,

- ідентифікації через id.gov.ua  (MobileID та BankID),

- за допомогою Дія Підпису, який можна отримати через мобільний застосунок «Дія»,

- за допомогою «хмарних» КЕП: SmartID, Cloud Key, Депозит Сайн.

Звертаємо увагу, що в умовах дії воєнного стану програмно-технічний комплекс кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг Інформаційно-довідкового департаменту ДПС та більшість відокремлених пунктів реєстрації працюють і надають відповідні послуги клієнтам. Також ІДД ДПС запроваджено сервіс автоматичного формування нових сертифікатів відкритих ключів користувачів за один день до закінчення строку чинності старих сертифікатів, терміном дії на один рік. При цьому особистий ключ користувача не змінюється.

Крім того, постановою Кабінету Міністрів України від 24 травня 2022р. №617 було внесено зміни до постанови Кабінету Міністрів України від 17 березня 2022р. №300 «Деякі питання забезпечення безперебійного функціонування системи надання електронних довірчих послуг», якими передбачено, що на період воєнного стану на території України та протягом шести місяців з дня його припинення чи скасування дозволяється використання електронних підписів чи печаток, що базуються на сертифікатах відкритого ключа, виданих кваліфікованими надавачами електронних довірчих послуг без відомостей про те, що особистий ключ зберігається в засобі кваліфікованого електронного підпису чи печатки.

Низка сервісів податкової служби також доступна і на порталі Дія в розділі «Мої податки», де платники можуть отримати інформацію про свої податкові дані, стан розрахунків з бюджетом, дані про банківські рахунки, а також мають можливість сплати податків та подання декларацій для ФОП-спрощенців.

Суспільство вдячне  платникам, які попри обставини відновлюють свою діяльність та чесно сплачують податки. Адже економічна безпека нашої країни залежить насамперед від платників податків, які сьогодні продовжують працювати. І робота податкової служби націлена на підтримку і відновлення бізнесу, а також забезпечення зміцнення економічної стабільності держави.