Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему «Особливості деклараційної кампанії громадян 2022 року»

, опубліковано 20 квітня 2022 о 09:19

У Головному управлінні ДПС у Дніпропетровській області відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему «Особливості деклараційної кампанії громадян 2022 року».

 На запитання платників податків відповіла заступник начальника  управління – начальник відділу адміністрування податків і зборів з фізичних осіб та єдиного внеску управління податкового адміністрування фізичних осіб Головного управління ДПС у Дніпропетровській області Оксана БАБКІНА.

Питання 1: Добрий день! Скажіть, будь ласка, чи переносяться терміни подання декларації про майновий стан і доходи за 2021 рік у зв’язку з запровадженням воєнного стану на території України?

Відповідь: Добрий день! Так, тимчасового на період до припинення або скасування воєнного стану на території України у випадку відсутності у платника податків можливості своєчасно виконати свій податковий обов’язок, зокрема щодо дотримання термінів сплати податків та зборів, подання звітності, платники податків звільняються від передбаченої Податковим кодексом України відповідальності з обов’язковим виконанням таких обов’язків протягом шести місяців після припинення або скасування воєнного стану в Україні.

Питання 2: Добрий день! В мене таке питання: У 2021 році я отримав спадщину від бабусі. Чи маю я подати декларацію про майновий стан і доходи за 2021 рік та сплатити податки?

Відповідь: Добрий день! Кошти, майно чи не майнові права, отримані у спадщину, підлягають оподаткуванню в залежності від ступеня споріднення між спадкоємцем та спадкодавцем та їх резидентського статусу.

Членами сім’ї першого ступеня споріднення в розумінні Податкового кодексу України вважаються її батьки, її чоловік або дружина, діти такої фізичної особи,  у тому числі усиновлені.

Членами сім’ї другого ступеня споріднення в розумінні Податкового кодексу України вважаються її рідні брати і сестри, її баба та дід з боку матері і з боку батька, онуки.

Якщо спадкоємець є членом сім’ї першого або другого ступеня споріднення, то дохід від отриманої спадщини оподатковується за нульовою ставкою та не підлягає обов’язковому декларуванню.

Питання 3: Доброго дня! Підкажіть, будь ласка: В 2021 році я отримала доходи в іноземній валюті. Як мені розрахувати базу оподаткування податком на доходи фізичних осіб?

Відповідь: Доброго дня! Відповідно до вимог податкового законодавства платник податку при визначенні бази оподаткування враховує всі доходи, отримані ним як у грошовій, так і негрошовій формах.

Базою оподаткування податком на доходи фізичних осіб для доходів, які отримані платником податку в іноземній валюті, є ці доходи, що перераховані у гривню за валютним курсом Національного банку України, який діяв на момент нарахування (отримання) таких доходів.