Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Зміни до програми «Доступні кредити 5-7-9 %»: підтримка посівної кампанії та активація підприємництва

, опубліковано 07 квітня 2022 о 10:23

Головне управління ДПС у Дніпропетровській області доводить до відома.

Для підтримки сільськогосподарських товаровиробників з метою забезпечення посівної кампанії, а також підтримки та активізації підприємницької діяльності у період дії воєнного стану Уряд, за ініціативою Президента України, вніс низку змін до Державної програми «Доступні кредити 5-7-9 %».

Міністерство фінансів України закликає представників бізнесу та банківські установи активно долучатися до реалізації нововведень. Нагадаємо, що зазначену Програму реалізує Фонд розвитку підприємництва (ФРП). Єдиним учасником ФРП є Уряд України в особі Міністерства фінансів України, що координує усі аспекти діяльності Фонду.

Так, постановою Кабінету Міністрів України від 12 березня 2022 року № 274 «Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України від 24 січня 2020 р. № 28 та від 14 липня 2021 р. № 723» були внесенні зміни до Державної програми «Доступні кредити 5-7-9 %» з розширенням можливостей підтримки суб’єктів підприємництва – сільськогосподарських товаровиробників, передусім, для забезпечення фінансування ними посівних робіт.

Основні нововведення до Програми «Доступні кредити 5-7-9 %» з метою підтримки сільськогосподарських товаровиробників:

  1. Програма розширена на середні підприємства з річним доходом до 50 млн євро (раніше було 20 млн євро) та на великі підприємства з річним доходом більше 50 млн євро незалежно від кількості працюючих.

  2. Максимальна сума кредиту для всіх суб’єктів підприємництва збільшена з 50 млн грн до 60 млн грн з урахуванням групи пов’язаних компаній.

  3. Процента ставка – 0 % річних.

  4. Ціль кредитування:

► інвестиційний кредит на придбання сільськогосподарської техніки,

► кредит на поповнення обігових коштів для придбання насіння, добрив та паливно-мастильних матеріалів.

  1. Строк кредиту – 6 місяців.

  2. Термін подачі заявки на участь у програмі – до 31 травня 2022 року.

  3. Розмір кредитної гарантії – 80 % від суми кредиту суб’єкта мікро, малого та середнього підприємництва (крім суб’єктів великого підприємництва).

Також для підтримки та активізації підприємницької діяльності у період дії воєнного стану 18 березня 2022 року рішенням Уряду від 18 березня 2022 року № 312 «Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України від 24 січня 2020 р. № 28 і 29»  внесено зміни до Державної програми «Доступні кредити 5-7-9%», якими, передусім, передбачено наступне:

  1. Програма розширена на середні підприємства з річним доходом до 50 млн євро (раніше було 20 млн євро) та на великі підприємства з річним доходом більше 50 млн євро незалежно від кількості працюючих.

  2. Максимальна сума кредиту для всіх суб’єктів підприємництва збільшена з 50 млн грн до 60 млн грн з урахуванням групи пов’язаних компаній.

  3. Процента ставка:

► 0 % річних протягом періоду воєнного стану та одного місяця після його припинення;

► 5 % річних після завершення вказаного вище періоду і до кінця строку кредиту.

  1. Ціль кредитування:

► інвестиційний кредит на придбання основних засобів,

► кредит на поповнення обігових коштів для здійснення підприємницької діяльності.

  1. Строк кредитування:

► інвестиційні кредити – 5 років;

► кредити на поповнення обігових коштів – 3 роки.

  1. Термін подачі заявки на участь у програмі – у період дії воєнного стану.

  2. Розмір кредитної гарантії – 50 % від суми кредиту суб’єкта мікро, малого та середнього підприємництва (крім суб’єктів великого підприємництва).

Інформацію розміщено на офіційному субсайті Міністерства фінансів України за посиланням

https://mof.gov.ua/uk/news/zmini_do_programi_dostupni_krediti_5-7-9_pidtrimka_posivnoi_kampanii_ta_aktivatsiia_pidpriiemnitstva-3374