Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Внесено зміни до Інструкції з оформлення податковими органами матеріалів про адміністративні правопорушення

, опубліковано 16 лютого 2022 о 08:20

Головне управління ДПС у Дніпропетровській області інформує, що Міністерством фінансів України наказом від 16.12.2021 № 682 (зареєстрований в Міністерстві юстиції України від 31.01.2022 за №108/37444) (далі – Наказ № 682) затверджено зміни до Інструкції з оформлення органами доходів і зборів матеріалів про адміністративні правопорушення (далі – Інструкція).

Так, в Інструкції змінено назву на «Інструкція з оформлення податковими органами матеріалів про адміністративні правопорушення».

Також, уточнено, що при складанні протоколу про адміністративне правопорушення особі, яка притягається до адміністративної відповідальності, роз'яснюються її права й обов'язки, передбачені статтями 55, 56, 59 та 63 Конституції України та ст. 268 Кодексу України пр. адміністративні порушення (КУпАП), повідомляється, що справу про адміністративне правопорушення буде розглянуто у строки, визначені ст. 277 КУпАП, про що робиться відмітка у протоколі про адміністративне правопорушення.

Крім того, підкориговано процедуру розгляду посадовими особами податкових органів справ про адміністративні правопорушення. Так, розділ III Інструкції доповнено нормою, за якою керівник (заступник керівника або уповноважена посадова особа) податкового органу зобов'язаний з'ясувати:

► чи було вчинено адміністративне правопорушення;

► чи винна дана особа в його вчиненні;

► чи підлягає вона адміністративній відповідальності;

► чи є обставини, що пом'якшують і обтяжують відповідальність;

► чи заподіяно майнову шкоду;

► чи є підстави для передачі матеріалів про адміністративне правопорушення на розгляд громадської організації, трудового колективу;

► а також з'ясувати інші обставини, що мають значення для правильного вирішення справи.

Також прописано, що не допускаються закреслення, виправлення відомостей, що вносяться до протоколу про адміністративне правопорушення, а також унесення додаткових записів після того, як протокол про адміністративне правопорушення підписано особою, яка притягається до адміністративної відповідальності. У графах, які не заповнюються при складанні протоколу про адміністративне правопорушення, ставиться прочерк.

Наказ № 682 опубліковано в бюлетені «Офіційний вісник України» від 15 лютого 2022 року № 13 і він набув чинності також 15.02.2022.

Ми в інтернет-просторі, приєднуйтесь!

https://dp.tax.gov.ua/;

https://www.facebook.com/tax.dnipropetrovsk/;

https://www.youtube.com/channel/UCIxijADr1NbFo5dhZ3mQwVA