Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему «Актуальні питання адміністрування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування»

, опубліковано 22 грудня 2021 о 14:36

У Головному управлінні ДПС у Дніпропетровській області відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему «Актуальні питання адміністрування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування».

На запитання платників податків відповіла головний державний інспектор відділу адміністрування податків і зборів з фізичних осіб та єдиного внеску управління податкового адміністрування фізичних осіб Головного управління ДПС у Дніпропетровській області Олена КУЛІНЕНКО.

 

Питання:

Доброго дня!  Якщо  фізичні особи – підприємці або особа, яка провадить незалежну професійну діяльність має основне місце роботи, чи звільняється такий платник від сплати за себе єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – єдиний внесок) починаючи з січня 2021року?

Відповідь:

Доброго дня! З 01.01.2021 року набули чинності зміни внесені Законом України № 592-ІХ від 13.05.2020 «Про внесення змін до Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» щодо усунення дискримінації за колом платників, а саме зміни внесені до статті 4 Законом України від 08.07.2010 року № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (далі – Закон № 2464).

Статтю 4 доповнено частиною 6 такого змісту:

« 6. Особи, зазначені у пунктах 4 і 5 частини першої цієї статті, які мають основне місце роботи, звільняються від сплати за себе єдиного внеску за місяці звітного періоду, за які роботодавцем було сплачено страховий внесок за таких осіб у розмірі не менше мінімального страхового внеску. Такі особи можуть бути платниками єдиного внеску за умови самостійного визначення за місяці звітного періоду, за які роботодавцем було сплачено страховий внесок за таких осіб у розмірі менше мінімального страхового внеску, бази нарахування, але не більше максимальної величини бази нарахування єдиного внеску, встановленої цим Законом. При цьому, сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску.»

 Згідно з пунктів 4 і 5 частини першої статті 4:

«4. фізичні особи - підприємці, в тому числі ті, які обрали спрощену систему оподаткування;

5. особи, які провадять незалежну професійну діяльність, а саме наукову, літературну, артистичну, художню, освітню або викладацьку, а також медичну, юридичну практику, в тому числі адвокатську, нотаріальну діяльність, або особи, які провадять релігійну (місіонерську) діяльність, іншу подібну діяльність та отримують дохід від цієї діяльності».

Мінімальний страховий внесок – сума єдиного внеску, що визначається розрахунково як добуток мінімального розміру заробітної плати на розмір внеску, встановлений законом на місяць, за який нараховується заробітна плата (дохід).

Згідно з нормами частини п’ятої статті 8 Закону № 2464 єдиний внесок для всіх платників єдиного внеску (крім пільгових категорій) встановлено у розмірі 22 відсотки до визначеної бази нарахування єдиного внеску.

 Мінімальний страховий внесок:

- з 01.01.2021 по 01.12.2021 сума мінімальної заробітна плата 6000,0 грн.*22% розмір мінімального страхового внеску становить 1320,0грн.;

- з 01.12.2021 сума мінімальної заробітної плати 6500,00грн.*22% розмір мінімального страхового внеску становить 1430,0грн.

 Також, нагадуємо що звільняються від сплати за себе фізичні особи – підприємці або особа, яка провадить незалежну професійну діяльність, якщо вони:

-  отримують пенсію за віком;

-  є особами з інвалідністю та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу;

- досягли віку, встановленого статтею 26 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу;

-  отримують пенсію за вислугу років (з січня 2021 року).

Особи, які провадять незалежну професійну діяльність звільняються від сплати за себе єдиного внеску за умови взяття їх на облік фізичних осіб - підприємців та провадження ними одного виду діяльності одночасно як осіб, зазначених у пунктах 4 і 5 частини першої статті 4 Закону 2464.

 

Питання:

Вітаю! На період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів, пов’язаних із поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19) фізичні особи - підприємці – платники єдиного податку першої групи, звільняються від нарахування, обчислення та сплати єдиного внеску з січня по травень 2021 року. Як заповнити графи 2, 3, 4 розділу 9 Додатка 1 до податкової декларації платника єдиного податку – фізичної особи - підприємця?

Відповідь:

Вітаю! Згідно з підпунктом 9.10.1пункту 9 прим. 10  розділу VIII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону № 2464 тимчасово звільняються від нарахування, обчислення та сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – єдиний внесок) фізичні особи – підприємці, які обрали спрощену систему оподаткування, і належать до першої групи платників єдиного податку, в частині сум, що підлягають нарахуванню, обчисленню та сплаті такими особами за періоди з 01 по 31 грудня 2020 року, з 01 по 31 січня, з 01 по 28 лютого, з 01 по 31 березня, з 01 по 30 квітня та з 01 по 31 травня 2021 року за себе.

Фізичні особи – підприємці – платники єдиного податку першої – третьої груп подають у складі податкової декларації платника єдиного податку – фізичної особи – підприємця за формою, затвердженою наказом Міністерства фінансів України від 19.06.2015 № 578 (у редакції наказу Міністерства фінансів України від 09.12.2020 № 752), додаток 1 «Відомості про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску» (далі – Додаток 1), який передбачає розділ 9 «Визначення сум нарахованого доходу застрахованих осіб та сум нарахованого єдиного внеску» (далі – розділ 9).

Враховуючи викладене, фізичні особи – підприємці – платники єдиного податку першої групи, які відповідно підпункту 9.10.1пункту 9 прим. 10розділу VIII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону № 2464 звільняються від нарахування, обчислення та сплати єдиного внеску, графи 2 – 4 розділу 9 Додатка 1 в розрізі рядків січень, лютий, березень, квітень, травень звітного 2021 року заповнюють наступним чином:

у графах 2 «Самостійно визначена сума, на яку нараховується єдиний внесок з урахуванням максимальної величини», 3 «Розмір єдиного внеску», 4 «Сума нарахованого єдиного внеску» – на паперових носіях проставляються прочерки, в електронній формі – поле залишається незаповненим.

 

Питання:

Добрий день!  Яку форму звітності подають фізичні особи – підприємці – платники єдиного податку першої – третьої груп за 2021 рік щодо сум нарахованого доходу застрахованих осіб та сум нарахованого єдиного внеску та в які терміни?

Відповідь:

Доброго дня! Фізичні особи – підприємці – платники єдиного податку першої – третьої груп подають у складі податкової декларації платника єдиного податку – фізичної особи – підприємця за формою, затвердженою наказом Міністерства фінансів України від 19.06.2015 № 578 (у редакції наказу Міністерства фінансів України від 09.12.2020 № 752), додаток 1 «Відомості про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску» (далі – Додаток 1), який передбачає розділ 9 «Визначення сум нарахованого доходу застрахованих осіб та сум нарахованого єдиного внеску» (далі – розділ 9).

Нараховані за себе суми єдиного внеску фізичні особи – підприємці першої та другої групи відображають у складі «Декларації платника єдиного податку – фізичної особи – підприємця» за 2021 рік в Додатку 1 розділу 9.

Граничний термін подання звіту Додатку 1 у складі «Декларації платника єдиного податку – фізичної особи – підприємця» за 2021 рік  для першої – другої груп, не пізніше 1 березня 2022 року.

 Нараховані  за себе суми єдиного внеску фізичні особи – підприємці третьої групи  за весь рік відображають у складі «Декларації платника єдиного податку – фізичної особи – підприємця» за 2021 рік в Додатку 1 розділу 9.

Граничний термін подання звіту Додатку 1 у складі «Декларації платника єдиного податку – фізичної особи – підприємця» за 2021 року для третьої групи,  не пізніше 09 лютого 2022 року.