Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Кам’янський регіон: проведено нараду за участі фахівців податкової служби Дніпропетровщини

, опубліковано 02 грудня 2021 о 16:15

Місцеві податки і збори мають важливе значення для територіальних громад (далі – ТГ). Своєчасна їх сплата забезпечує добробут громадян, які мешкають на території будь-якої ТГ.

Нещодавно, з метою збільшення надходжень до місцевого бюджету, а також тісної взаємодії між органами місцевої влади і податковою службою області, пройшла нарада представників Кам’янської міської ради та Головного управління ДПС у Дніпропетровській області.

У нараді взяли участь заступник начальника Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (далі – ГУ ДПС) Леонов Валерій, Кам’янський міський голова Білоусов Андрій, начальник управління податкового адміністрування юридичних осіб ГУ ДПС Копильченко Тетяна та представники Кам’янської міської ради.

На заході обговорювались питання своєчасності сплати місцевих податків і зборів, зокрема земельного податку.

Плата за землю є узагальнюючим поняттям і об’єднує в собі два обов’язкових платежі – земельний податок та орендну плату за землі, що перебувають у державній і комунальній формах власності.

Леонов Валерій зазначив, що земельний податок являє собою своєрідну форму фінансових відносин між власником (володільцем, користувачем) землі і державою. Платниками податку є власники земельних ділянок та землекористувачі, а об’єктом оподаткування визначено земельні ділянки, які перебувають у власності або користуванні. У разі переходу права власності на земельну ділянку від одного власника до іншого протягом календарного року податок сплачується попереднім власником за період з 1 січня цього року до початку того місяця, в якому він втратив таке право на зазначену земельну ділянку, а новим власником – починаючи з місяця, в якому у нового власника виникло право власності.

«Цьогоріч власники земельних ділянок Дніпропетровщини протягом січня – листопада 2021 року спрямували до місцевих бюджетів майже 4.3 млрд гривень плати за землю. Надходження збільшились у порівнянні з минулим роком на 1,1 млрд грн», - повідомив заступник начальника ГУ ДПС.

Співпраця органів влади позитивно відображається на досягненні цілей, пов’язаних з наповненням місцевих бюджетів, сприяє вирішенню нагальних питань та визначає шляхи для поліпшення умов щодо своєчасної сплати податків.