Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Чи може резидент, який уклав зовнішньоекономічний договір на імпорт продукції на умовах відстрочки платежів, заключити договір про переведення боргу з іншим резидентом?

, опубліковано 03 грудня 2021 о 10:55

Головне управління ДПС у Дніпропетровській області інформує.

Переведення боргу регулюється статтями 520 – 523 Цивільного кодексу України від 16 січня 2003 року № 435-IV зі змінами та доповненнями. Боржник у зобов’язанні може бути замінений іншою особою (переведення боргу) лише за згодою кредитора, якщо інше не передбачено законом.

Наслідками переведення боргу є вибуття первинного боржника із зобов’язання, вступ до зобов’язання нового боржника та збереження у повному обсязі змісту зобов’язання при зміні суб’єктного його складу. При цьому переведення боргу можливо лише за згодою кредитора.

Відносини, що виникають у сфері здійснення валютних операцій, валютного регулювання і валютного нагляду, регулюються Конституцією України, Законом України від 21 червня 2018 року № 2473-VІІІ «Про валюту і валютні операції» (далі – Закон № 2473), іншими законами, а також нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до Закону № 2473.

Порядок валютного нагляду банками за дотриманням резидентами граничних строків розрахунків за операціями з експорту та імпорту товарів (у тому числі щодо початку та завершення валютного нагляду) регламентується Інструкцією про порядок валютного нагляду банків за дотриманням резидентами граничних строків розрахунків за операціями з експорту та імпорту товарів, затвердженої постановою Правління Національного банку України від 02 січня 2019 року № 7.

Згідно з Законом України «Про Національний банк України» від 20 травня 1999 року № 679-XIV із змінами і доповненнями, Національний банк України (далі – НБУ) виконує функції, зокрема, щодо встановлення для банків проведення банківських операцій; здійснює відповідно до визначених спеціальним законом повноважень валютне регулювання, визначає порядок здійснення операцій в іноземній валюті.

Враховуючи зазначене, з питання переведення резидентом боргу на іншого резидента при імпорті продукції на умовах відстрочки платежів пропонуємо звертатись до НБУ.

 

Ми в інтернет-просторі, приєднуйтесь!

https://dp.tax.gov.ua/;

https://www.facebook.com/tax.dnipropetrovsk/;

https://www.youtube.com/channel/UCIxijADr1NbFo5dhZ3mQwVA