Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

До уваги суб’єктів господарювання, які мають ліцензії на виробництво пива, сидру та перрі!

, опубліковано 23 листопада 2021 о 10:43

Головне управління ДПС у Дніпропетровській області повідомляє, що п. 230.15 ст. 230 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) визначено: під час відвантаження горілки та лікеро-горілчаних виробів заповнюється товарно-транспортна накладна (далі – ТТН), зареєстрована в Єдиному реєстрі товарно-транспортних накладних на переміщення алкогольних напоїв (далі – Єдиний реєстр), в якій представник контролюючого органу на акцизному складі робить відмітку про погодження відпуску шляхом проставляння штампа «Виїзд дозволено» та особистого підпису, зазначення часу виїзду з акцизного складу та показників пробігу транспортного засобу, а також здійснює запис у журналі реєстрації відвантаження горілки та лікеро-горілчаних виробів.

Транспортування горілки та лікеро-горілчаних виробів, відвантажених з акцизного складу підприємства, на якому виробляються горілка та лікеро-горілчані вироби, без ТТН, зареєстрованих в Єдиному реєстрі, з відміткою представника контролюючого органу на акцизному складі забороняється (п. 230.18 ст. 230 ПКУ).

Порядок ведення Єдиного реєстру товарно-транспортних накладних на переміщення спирту етилового та алкогольних напоїв затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 09 жовтня 2013 року № 806 «Про затвердження Порядку ведення Єдиного реєстру товарно-транспортних накладних на переміщення спирту етилового та алкогольних напоїв і Порядку ведення Єдиного державного реєстру витратомірів-лічильників обсягу виробленого спирту етилового» зі змінами (далі – Порядок № 806).

Згідно з п. 10 Порядку № 806 ТТН заповнюються суб’єктами господарювання незалежно від форми власності, що мають ліцензії на виробництво та/або торгівлю спиртом етиловим та алкогольними напоями, під час відвантаження алкогольних напоїв з акцизного складу.

Визначення акцизного складу наведено у п.п. 14.1.6 п. 14.1 ст. 14 ПКУ, відповідно до якого акцизний склад – це, зокрема спеціально обладнані приміщення на обмеженій території (далі – приміщення), розташовані на митній території України, де під контролем постійних представників контролюючого органу розпорядник акцизного складу провадить свою господарську діяльність шляхом вироблення, оброблення (перероблення), змішування, розливу, пакування, фасування, зберігання, одержання чи видачі, а також реалізації спирту етилового, горілки та лікеро-горілчаних виробів.

Отже, до Єдиного реєстру підлягають внесенню лише ті ТТН, які складені суб’єктами господарювання – виробниками, зокрема, алкогольних напоїв під час відвантаження горілки та лікеро-горілчаних виробів з акцизного складу.

Підпунктом 14.1.5 п. 14.1 ст. 14 ПКУ встановлено, що алкогольні напої – це продукти, одержані шляхом спиртового бродіння цукровмісних матеріалів або виготовлені на основі харчових спиртів з вмістом спирту етилового понад 0,5 відс. об’ємних одиниць, які зазначені у товарних позиціях 2203, 2204, 2205, 2206 (крім квасу «живого» бродіння), 2208 згідно з УКТ ЗЕД, а також з вмістом спирту етилового 8,5 відс. об’ємних одиниць та більше, які зазначені у товарних позиціях 2103 90 30 00, 2106 90 згідно з УКТ ЗЕД.

Відповідно до п.п. 14.1.144 п. 14.1 ст. 14 ПКУ пиво – це насичений діоксидом вуглецю пінистий алкогольний напій із вмістом спирту етилового від 0,5 відс. об’ємних одиниць, отриманий під час бродіння охмеленого сусла пивними дріжджами, що відноситься до товарної групи УКТ ЗЕД за кодом 2203.

Крім того, згідно з п.п. 215.3.1 п. 215.3 ст. 215 ПКУ пиво, сидр і перрі належать до підакцизних товарів.

Разом з цим, пиво, сидр і перрі (без додавання спирту) не є лікеро-горілчаними напоями.

Виходячи із зазначеного, якщо на території акцизного складу здійснюється діяльність з виробництва та оптової торгівлі алкогольними напоями (у тому числі пива, сидру та перрі) за наявності відповідної ліцензії, то суб’єкт господарювання під час їх відвантаження з акцизного складу реєструє ТТН в Єдиному реєстрі.

Водночас, приміщення, в якому виробник здійснює вироблення, оброблення (перероблення), змішування, розлив, пакування, фасування, зберігання, одержання чи видачу, а також реалізацію виключно пива, не є акцизним складом. Тому суб’єкт господарювання під час відвантаження пива з такого приміщення не реєструє ТТН в Єдиному реєстрі.

 

Ми в інтернет-просторі, приєднуйтесь!

https://dp.tax.gov.ua/;

https://www.facebook.com/tax.dnipropetrovsk/;

https://www.youtube.com/channel/UCIxijADr1NbFo5dhZ3mQwVA