Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про відображення у податковому обліку реалізації невиробничого основного засобу до 01.01.2017

, опубліковано 28 жовтня 2021 о 08:15

Головне управління ДПС у Дніпропетровській області доводить до відома платників, що п. 138.1 ст. 138 Податкового кодексу України (далі – ПКУ), у редакції, що діяла до 01.01.2017 визначено: фінансовий результат до оподаткування збільшується на суму залишкової вартості окремого об’єкта основних засобів або нематеріальних активів, визначеної відповідно до національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку, у разі ліквідації або продажу такого об’єкта, та згідно з п. 138.2 ст. 138 ПКУ зменшується на суму залишкової вартості окремого об’єкта основних засобів або нематеріальних активів, визначеної з урахуванням положень ст. 138 ПКУ, у разі ліквідації або продажу такого об’єкта.

Розрахунок амортизації основних засобів або нематеріальних активів здійснюється відповідно до національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку або міжнародних стандартів фінансової звітності з урахуванням обмежень, встановлених п. п. 14.1.138 п. 14.1 ст. 14 ПКУ, підпунктами 138.3.2 – 138.3.4 п. 138.3 ст. 138 ПКУ. При такому розрахунку застосовуються методи нарахування амортизації, передбачені національними положеннями (стандартами) бухгалтерського обліку, крім «виробничого» методу (п. п. 138.3.1 п. 138.3 ст. 138 ПКУ).

Поряд з цим п. п. 138.3.2 п. 138.3 ст. 138 ПКУ визначено, що не підлягають амортизації та проводяться за рахунок відповідних джерел фінансування, зокрема витрати на придбання/самостійне виготовлення та ремонт, а також реконструкцію, модернізацію або інші поліпшення невиробничих основних засобів. При цьому, термін «невиробничі основні засоби» означає основні засоби, які не використовуються в господарській діяльності платника податку.

Залишкова вартість основних засобів, інших необоротних та нематеріальних активів для цілей розділу III ПКУ – це сума залишкової вартості таких засобів та активів, яка визначається як різниця між первісною вартістю і сумою розрахованої амортизації відповідно до положень розділу III ПКУ (п. п. 14.1.9 п. 14.1 ст. 14 ПКУ).

Враховуючи те, що у податковому обліку витрати на придбання невиробничих основних засобів не підлягають амортизації, то залишкова вартість таких основних засобів дорівнює первісній вартості за даними бухгалтерського обліку. У разі реалізації невиробничих основних засобів до 01.01.2017 фінансовий результат до оподаткування збільшується на суму залишкової вартості таких основних засобів, визначеної згідно з бухгалтерським обліком, та зменшується на суму первісної вартості таких активів, визначеної згідно з бухгалтерським обліком.

 

Ми в інтернет-просторі, приєднуйтесь!

https://dp.tax.gov.ua/;

https://www.facebook.com/tax.dnipropetrovsk/;

https://www.youtube.com/channel/UCIxijADr1NbFo5dhZ3mQwVA