Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему «Запобігання проявам корупції»

, опубліковано 18 жовтня 2021 о 16:02

У Головному управлінні ДПС у Дніпропетровській області 18 жовтня 2021 року відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему «Запобігання проявам корупції».

На запитання платників податків відповідав головний державний ревізор - інспектор другого відділу управління з питань запобігання та виявлення корупції Головного управління ДПС у Дніпропетровській області Павло ХОРОШИХ.


Питання.

Доброго дня! Суб’єкт декларування звільнився з державної установи з подальшим переведенням до іншого органу з виконанням функцій держави або місцевого самоврядування. Чи потрібно подавати декларацію «перед звільненням»?

Відповідь.

Доброго дня! У такому випадку вважається, що суб’єкт продовжує здійснювати діяльність, тому декларація «перед звільненням» не подається.


Питання.

Вітаю. У разі тимчасового виконання обов’язків посадової особи керівного складу, чи становиться його підлеглий суб’єктом декларування?

Відповідь.

Добрий день. Для правильного тлумачення даної ситуації потрібно розуміти, що службовими та посадовими особами суб’єктами декларування являються лише ті працівники, на яких покладено відповідні обов’язки на постійної основі.

Наявність у посадовій інструкції працівника (спеціаліста, головного спеціаліста тощо) положення про те, що він може виконувати певні додаткові функції організаційно-розпорядчого або адміністративно-господарського спрямування на час відсутності керівника структурного підрозділу, не являється достатньою підставою для того, щоб вважати його посадовою/службовою особою, яка є суб’єктом декларування.

Водночас, зовсім інші правові наслідки має призначення працівника виконувачем обов’язків на вакантній посаді (вакантною є посада, зазначена у штатному розписі відповідного органу). У такому випадку вважається, що працівник призначений виконувачем обов’язків. При цьому, враховуючи те, що визначення певного строку в трудовому договорі під час призначення працівника виконувачем обов’язків на вакантній посаді не має юридичного значення для здійснення правового регулювання цих правовідносин, така особа вважається суб’єктом декларування в розумінні ст.ст. 3, 45 Закону України «Про запобігання корупції».


Питання.

Доброго дня! При заповненні декларації потрібно внести обов’язкову інформацію, однак власник відомостей – третя особа, яка не являється членом сім’ї декларанта, відмовляється надати їх суб’єкту декларування. Що робити у даному випадку?

Відповідь.

Доброго дня! Суб’єкт декларування вибирає позначку «Не відомо».