Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про легалізацію праці на хвилях радіо UA: ДНІПРО

, опубліковано 16 липня 2021 о 11:24

Днями на хвилях програми «Тема дня» Дніпровської філії АТ «Національна суспільна телерадіокомпанія України» «Дніпровська регіональна дирекція UA: ДНІПРО» в. о. начальника Головного управління ДПС у Дніпропетровській області Мазур Ольга акцентувала увагу слухачів на актуальних питаннях легалізації найманої праці, недопущення виплати заробітної плати «у конвертах» при застосуванні найманої праці сезонних робітників, які задіяні на роботах, пов’язаних із сільським господарством.

Також вона проінформувала про особливості оподаткування доходів, які отримуються від ведення сільського господарства фізичними особами.

Податковим кодексом України, зокрема, звільнено від оподаткування доходи, отримані від продажу власної сільськогосподарської продукції, що вирощена, відгодована, виловлена, зібрана, виготовлена, вироблена, оброблена та/або перероблена безпосередньо фізичною особою на земельних ділянках, наданих їй у розмірах, встановлених Земельним кодексом України для ведення:

► садівництва та/або для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибні ділянки) та/або для індивідуального дачного будівництва.

При цьому якщо власник сільськогосподарської продукції має ще земельні частки (паї), виділені в натурі (на місцевості), але не використовує їх (здає в оренду або обслуговує), отримані ним доходи від продажу сільськогосподарської продукції не включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу;

► для ведення особистого селянського господарства та/або земельні частки (паї), виділені в натурі (на місцевості), сукупний розмір яких не перевищує 2 гектари.

При цьому розмір земельних ділянок, сукупний розмір яких не перевищує 2 гектари, а також розмір виділених в натурі (на місцевості) земельних часток (паїв), які не використовуються (здаються в оренду, обслуговуються), не враховуються.

Якщо розмір земельних ділянок перевищує 2 гектари, дохід від продажу сільськогосподарської продукції підлягає оподаткуванню на загальних підставах.

Мазур Ольга також розповіла про можливість фізичної особи отримати інформацію, пов’язану з доходами, в електронному вигляді засобами сервісу «Електронний кабінет».

Вона нагадала, що робота у приватній частині «Електронного кабінету» здійснюється з використанням кваліфікованого електронного підпису, отриманого у будь-якого Кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг.

Зокрема, платник податків може звернутись до будь-якого відокремленого пункту реєстрації користувачів Кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг ІДД ДПС для отримання електронних довірчих послуг.

В. о. начальника Головного управління ДПС у Дніпропетровській області Мазур Ольга нагадала, що 01.07.2021 набрав чинності Закон України від 31 березня 2020 року «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо умов обігу земель сільськогосподарського призначення», який запровадив цивілізований ринок землі, що в свою чергу, є детінізацією операцій та суспільних відносин у цій сфері.