Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Коментар в.о. начальника Головного управління ДПС у Дніпропетровській області МАЗУР Ольги щодо діяльності контролюючих органів у напрямку зниження рівня незадекларованої праці

, опубліковано 16 липня 2021 о 08:15

Одним з показників роботи Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (ГУ ДПС) є забезпечення надходжень до державного та місцевих бюджетів.

Податок на доходи фізичних осіб (ПДФО) – це один з основних бюджетоутворюючих податків. Зростання надходжень цього податку дуже важливе, як для державного так і місцевого бюджетів.

А офіційна заробітна плата забезпечує надходження ПДФО до бюджетів.

Тому, легалізація найманої праці актуальна в першу чергу задля забезпечення соціальних гарантій для найманих працівників та сприяє збільшенню надходжень до бюджетів усіх рівнів, в т.ч. до Пенсійного фонду України тощо.

З початку 2021 року ГУ ДПС у Дніпропетровській області проведено 267 фактичних перевірок суб’єктів господарювання, за результатами 67 перевірок  оформлено трудові відносини з 137 працівниками та встановлено 20 випадків не оформлення трудових відносин з роботодавцем, по яким копії матеріалів перевірок направлені до ГУ Держпраці у Дніпропетровській області для прийняття відповідних заходів.

Також, ГУ ДПС спільно з органами виконавчої влади на постійній основі проводить заходи з питань збільшення розміру заробітної плати, легалізації робочих місць та погашення заборгованості по заробітній платі, податках та зборах.

Так, з початку року на засіданнях робочих груп, заслухано керівників майже 1700 підприємств, з них підвищили рівень виплати заробітної плати майже 1460 підприємств. За рахунок збільшення росту заробітної плати надходження з ПДФО склали майже 8,0 млн грн, військового збору – 0,6 млн грн, єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (єдиний внесок) –  10,0 млн гривень. Погашено заборгованість з виплати заробітної плати у 68 підприємствах на суму 40,5 млн грн, в зв’язку з чим в бюджет надійшло майже 5,0 млн грн ПДФО та 6,2 млн грн єдиного внеску.

Крім цього, ГУ ДПС активно проводить індивідуальну роз’яснювальну роботу з платниками податків.

Як результат цієї роботи – підвищили рівень виплати заробітної плати керівники 2700 підприємств, додаткові надходження склали 15,0 млн грн податку на доходи фізичних осіб; 1,3 млн грн військового збору; 18,2 млн грн єдиного внеску.

ГУ ДПС закликає роботодавців долучитися до соціального діалогу та забезпечити європейський підхід до легалізації незадекларованої праці, збільшення рівня оплати праці за кваліфікований труд.

У діяльності податкової служби питання легалізації заробітної плати триває і надалі.