Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему «Реєстрація платників податку на додану вартість» заступника начальника відділу реєстрації за окремими видами податків управління електронних сервісів Головного управління ДПС у Дніпропетровській області

, опубліковано 02 липня 2021 о 09:23

Сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему «Реєстрація платників податку на додану вартість» заступника начальника відділу реєстрації за окремими видами податків управління електронних сервісів Головного управління ДПС у Дніпропетровській області Наталії СКРИПАЧЕНКО на тему «Реєстрація платників податку на додану вартість»

Питання: Добрий день! Скажіть, будь ласка, яку заяву треба надати новоствореному суб’єкту господарювання, при проведенні державних реєстраційних дій,  для отримання статусу платника ПДВ?

Відповідь: Доброго дня! Законом України від 16 січня 2020 № 466-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві», який набрав чинності 23 травня 2020, новостворені суб’єкти господарювання замість подання державному реєстратору Заяви про добровільну реєстрацію платником ПДВ за формою № 1-ПДВ, як додаток до заяви про державну реєстрацію, що подається для проведення державної реєстрації юридичної особи або реєстрації фізичної особи – підприємця, можуть заявити про своє бажання добровільно зареєструватись як платник ПДВ під час державної реєстрації створення юридичної особи або державної реєстрації фізичної особи – підприємця, без подання реєстраційної заяви за формою № 1-ПДВ.

Заяви про державну реєстрацію подаються до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань двома способами:

- засобами електронного зв’язку – он-лайн сервіс «ДІЯ»;

- нарочно, при проведенні державної реєстрації юридичної особи або реєстрації фізичної особи – підприємця.

При цьому в Заяві у сфері державної реєстрації обов’язкова повинна міститься інформація: дані про найменування юридичної особи/ПІБ фізичної особи, яка реєструється підприємцем, дані про керівника,  окрема сторінка з відомостями про обрання системи оподаткування (8 сторінка), яка заповнюється за бажанням особи зареєструватись платником ПДВ, на якій обов’язково зазначаються відомості про заявника-уповноважену особу.

Відповідна заява або відомості передаються до контролюючих органів у порядку, встановленому Законом України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань".

Питання: Добрий день! Що може бути підставою для відмови контролюючим органом в реєстрації платником ПДВ, які надали засобами електронного зв'язку в електронній формі Заяву  про добровільне рішення зареєструватись платниками ПДВ?

Відповідь: Доброго дня!  У разі добровільної реєстрації особи як платника податку або особи, яка відповідає вимогам, визначеним п.п. 6 п. 180.1 ст. 180 Податкового кодексу України (далі – ПКУ), реєстраційна заява подається згідно з п. 183.7 ст. 183 ПКУ не пізніше ніж за 10 календарних днів до початку податкового періоду, з якого такі особи вважатимуться платниками податку та матимуть право на податковий кредит і складання податкових накладних.

Згідно із п. 183.8 ст. 183 ПКУ контролюючий орган відмовляє в реєстрації особи як платника податку, якщо за результатами розгляду реєстраційної заяви та/або поданих документів встановлено, що особа або не відповідає вимогам, визначеним ст. 180, п. 182.1 ст. 182 та п. 183.7 ст. 183 ПКУ, або якщо існують обставини, які є підставою для анулювання реєстрації згідно із ст. 184 ПКУ, а також якщо при поданні реєстраційної заяви чи визначенні бажаного (запланованого) дня реєстрації не дотримано порядок та строки (терміни), встановлені п.п. 183.1, 183.3 - 183.7 ст. 183 ПКУ.

Окрім того, для здійснення реєстрації СГ платником ПДВ реєстраційна заява платника податку на додану вартість за формою 1-ПДВ повинна містити обов’язкові реквізити,  які затвердженні Положенням про реєстрацію платників податку на додану вартість, затвердженим наказом Міністерства фінансів України від 14.11.2014 № 1130 (далі- Положенням № 1130).

Згідно з п. 3.8 та п. 3.9 Положенням № 1130, при реєстрації платника ПДВ обов'язково проводиться перевірка його реєстраційних даних з Єдиного банку даних про платників податку - юридичних осіб або Реєстру самозайнятих осіб. Дані реєстраційної заяви мають бути достовірними та відповідати відомостям Єдиного державного реєстру. Якщо в заяві про реєстрацію не зазначені обов'язкові реквізити, надані недостовірні або неповні дані, то протягом 3 робочих дні  від дня отримання заяви контролюючий орган звертається до особи з письмовою пропозицією надати нову заяву про реєстрацію.

У разі відсутності підстав для відмови у реєстрації особи як платника податку контролюючий орган зобов’язаний протягом трьох робочих днів після надходження реєстраційної заяви до контролюючого органу внести до реєстру платників податку запис про реєстрацію такої особи як платника податку з дати, визначеної п. 183.9 ст. 183 ПКУ.   

Питання: Доброго дня!  Яким чином та протягом якого терміну контролюючим органом здійснюється перереєстрація платника ПДВ у зв’язку із зміною найменування?

Відповідь: Доброго дня! Так, згідно з п. 183.15 ст. 183 ПКУ перереєстрація у зв’язку із зміною найменування (крім перетворення) (прізвища, імені та по батькові) платника ПДВ, який включений до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань (далі – ЄДР), здійснюється контролюючим органом без подання заяви платником ПДВ на підставі відомостей з ЄДР.

Питання: Доброго дня! В мене таке питання: чи є обов’язковим отримання витягу з реєстру платників ПДВ?

Відповідь: Доброго дня! Законом України від 24 жовтня 2013 року № 657-VII «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо обліку та реєстрації платників податків та удосконалення деяких положень» скасовано такі документи, як свідоцтво про реєстрацію особи платником податку на додану вартість та свідоцтво про реєстрацію як суб’єкта спеціального режиму оподаткування, та надано право платникам податку на додану вартість за їх запитом отримувати витяги із реєстру платників податку на додану вартість в контролюючих органах.

Оскільки отримання витягів з реєстру платників податку на додану вартість не є обов’язковим для платників, контролюючі органи не мають підстав вимагати їх у платників.

Підтвердженням факту реєстрації суб’єкта підприємницької діяльності платником податку на додану вартість є наявність інформації про таку реєстрацію на офіційному вебпорталі ДПС, яка оновлюється щоденно.

Питання: Доброго дня! В мене таке питання: де на офіційному вебпорталі ДПС можна знайти інформацію щодо даних реєстру платників ПДВ?

Відповідь: Доброго дня! У відкритій та приватній частинах Електронного кабiнету, розміщеного на офіційному вебпорталі ДПС (https://cabinet.tax.gov.ua), платники податків мають доступ, зокрема до сервісу «Дані реєстру платників ПДВ».
Робота у приватній частині здійснюється з використанням електронного цифрового підпису (кваліфікованого електронного підпису), що сертифікований у будь-якого Кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг.
Для перевірки даних про реєстрацію платником ПДВ достатньо здійснити пошук за податковим номером (серією та номером паспорта) або найменуванням/ПІБ платника податків.