Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Питання заборгованості зі сплати єдиного внеску розглядались на засіданні робочої групи

, опубліковано 17 червня 2021 о 16:45

Сьогодні, 17.06.2021, за організацією Головного управління Пенсійного фонду України в Дніпропетровській області (далі – ГУ ПФУ) і за участі Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (далі – ГУ ДПС) проведено засідання робочої групи.

У засіданні взяли участь від ГУ ДПС - в.о. заступника начальника Мазур Ольга, начальник управління по роботі з податковим боргом Цегельська Світлана, представники ГУ ПФУ.

На заході розглядались проблемні питання, що виникають при виконанні виконавчих документів, по яким ГУ ПФУ є стягувачем або боржником; питання заборгованості зі сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – єдиний внесок) та стягнення в примусовому порядку.

Мазур Ольга зауважила, що робота у напрямку скорочення податкового боргу ГУ ДПС ведеться на постійній основі.

«Наповнення бюджетів усіх рівнів за рахунок сплати податків – одне з основних завдань податкової служби. Особливо актуальним, на даний час, є погашення податкового боргу платниками податків, зокрема заборгованості зі сплати єдиного внеску. Тож фахівцями податкової служби області вживаються відповідні заходи щодо погашення такої заборгованості: відбуваються зустрічі з керівниками підприємств-боржників задля пошуку шляхів погашення боргів з єдиного внеску, здійснюється аналіз своєчасності надсилання боржникам вимог щодо сплати недоїмки, моніторинг узгодження, оскарження і передачі узгоджених вимог про сплату боргу до органів державної виконавчої служби, проведення звірок щодо відкритих виконавчих проваджень за переданими вимогами щодо стягнення боргів з єдиного внеску», - зазначила в.о. заступника начальника ГУ ДПС.

Вона також акцентувала увагу, що Законом України від 04 грудня 2020 року             № 1072-ІX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо соціальної підтримки платників податків на період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів, запроваджених з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» платникам була надана можливість скористатися процедурою списання сум недоїмки з єдиного внеску, а також штрафів і пені.

Цегельська Світлана повідомила, що на сьогодні надзвичайно актуальним є питання заборгованості з єдиного внеску по платникам, які тривалий час його не сплачують та накопичують борги.

ГУ ДПС застосовує наявні важелі впливу для забезпечення погашення такої заборгованості, адже ці кошти є джерелом фінансування виплат незахищеним верствам населення та основним наповненням бюджету Пенсійного фонду України.

Протягом 5 місяців 2021 року ГУ ДПС передано до територіальних підрозділів державної виконавчої служби майже 9 тис. узгоджених вимог про сплату боргу (недоїмки) з єдиного внеску на загальну суму понад 200 млн гривень.

За результатом проведених спільних дій від органів державної виконавчої служби з початку поточного року надійшло 25 млн грн, що на 1 млн грн більше аналогічного періоду минулого року.

Учасники заходу обговорили основні питання співпраці із забезпечення повноти надходжень єдиного та стягнення заборгованості.