Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Щодо податкового боргу на пресконференції

, опубліковано 20 травня 2021 о 11:45

Головне управління ДПС у Дніпропетровській області повідомляє, що сьогодні, 20 травня 2021 року,  в інформаційному агентстві «Мост-Днепр» відбулась пресконференція за участю заступника начальника управління – начальника відділу організації стягнення боргу та роботи з безхазяйним майном управління по роботі з податковим боргом Головного управління ДПС у Дніпропетровській області ПРИХОРЧУКА Артема на тему «Актуальне у частині стягнення податкового боргу». 

Він зазначив, що Законом №1072-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо соціальної підтримки платників податків на період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів, запроваджених з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2», а саме: підрозділ 10 розділу ХХ «Перехідні положення» передбачено прощення штрафних санкцій та пені платникам податків фізичним і юридичним особам окремих категорій за умови сплати основної суми податкового боргу протягом шести місяців.

Податківець наголосив, що платник податків, який станом на 01 листопада 2020 року має будь-яку суму податкового боргу може скористатись нормою ПКУ, яка передбачає прощення фінансових санкцій.

Для цього платнику необхідно:

– звернутись до податкового органу за місцем обліку його податкового боргу із заявою;

– сплатити протягом шести місяців з дня набрання чинності Законом №1072-ІХ (тобто з грудня 2020 року до червня 2021 року) грошовими коштами основну суму податкового боргу (без штрафних санкцій, пені), що виник на 01 листопада 2020 року;

– забезпечити своєчасну і у повному обсязі сплату поточних податкових зобов’язань із загальнодержавних та місцевих бюджетів.

Прихорчук Артем зауважив, що за умови виконання даних умов, штрафні санкції та пеня, що залишились несплаченими на дату повної сплати такого боргу, підлягають списанню.

При цьому необхідно пам’ятати, що погашення податкового боргу відбувається згідно з черговістю його виникнення незалежно від напряму сплати, визначеного платником податків.

Зазначена норма не розповсюджується на:

– великих платників податків;

– осіб, на яких поширюються судові процедури банкрутства;

– осіб, відносно яких наявні судові рішення щодо розстрочення (відстрочення) стягнення податкового боргу;

– банків, які ліквідуються;

– осіб, які мають податковий борг з митних платежів;

– осіб, які мають заборгованість зі сплати санкцій за порушення законодавства.

Штрафні санкції і пеня, що підлягають застосуванню та нарахуванню у зв’язку зі сплатою такого податкового боргу, не підлягають застосуванню та нарахуванню, а нараховані підлягають коригуванню до нульових показників.

«Головне управління ДПС у Дніпропетровській області запрошує платників податків  скористатись механізмами врегулювання податкового боргу, які запроваджені Законом №1072-ІХ та в подальшому добровільно сплачувати податки в повному обсязі та дотримуватися вимог податкового законодавства!» – зазначив податківець.

Він також проінформував, що подати до податкової служби заяву платник податків може скориставшись послугами Електронного кабінету (https://cabinet.tax.gov.ua). За допомогою Електронного кабінету платник також може перевірити і стан розрахунків з бюджетом, зокрема, дізнатися про наявність у нього податкового боргу.

Прихорчук Артем детально розглянув питання стосовно особливостей узгодження платником податків з контролюючим органом здійснення операцій з майном, яке перебуває у податковій заставі, та проінформував, що відповідно до п. 92.1 ст. 92 Податкового кодексу України платник податків зберігає право користування майном, що перебуває у податковій заставі, якщо інше не передбачено законом.

Платник податків може відчужувати майно, що перебуває у податковій заставі, тільки за згодою контролюючого органу, а також у разі, якщо контролюючий орган впродовж десяти днів з моменту отримання від платника податків відповідного звернення не надав такому платнику податків відповіді щодо надання (ненадання) згоди.

У разі якщо в податковій заставі перебуває лише готова продукція, товари та товарні запаси, платник податків може відчужувати таке майно без згоди контролюючого органу за кошти за цінами, що не є меншими за звичайні, та за умови, що кошти від такого відчуження будуть направлені в повному обсязі в рахунок виплати заробітної плати, єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та/або погашення податкового боргу.

У разі відчуження або оренди (лізингу) майна, яке перебуває у податковій заставі, платник податків за згодою контролюючого органу зобов’язаний замінити його іншим майном такої самої або більшої вартості. Зменшення вартості заміненого майна допускається тільки за згодою контролюючого органу за умови часткового погашення податкового боргу (п. 92.2. ст. 92 ПКУ).

У разі здійснення операцій з майном, яке перебуває у податковій заставі, без попередньої згоди контролюючого органу платник податків несе відповідальність відповідно до закону (п. 92.3 ст. 92 ПКУ).