Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему «Заповнення платниками податків платіжних документів при здійсненні сплати податків, зборів та єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування»

, опубліковано 21 травня 2021 о 11:45

ПИТАННЯ ПЛАТНИКІВ ПОДАТКІВ

ВІДПОВІДІ

Який нормативний документ визначає порядок заповнення платіжних документів.

Платникам податків при заповненні платіжних документів необхідно керуватись вимогами Порядку заповнення документів на переказ у разі сплати (стягнення) податків, зборів, митних платежів, єдиного внеску здійснення бюджетного відшкодування податку на додану вартість, повернення помилково або надміру зарахованих коштів, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 24.07.2015 № 666 (із внесеними змінами і доповненнями наказом МФУ від 31.12.2020 №847), зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 12 серпня 2015 р. № 974/27419.

При заповненні платіжних документів особливу увагу зверніть на заповнення поля «Призначення платежу». Приклади вірного заповнення поля «Призначення платежу» наведені у наказі №666.

 

Чи обов’язково зазначати  в платіжному документі при сплаті податків свій код РНОКПП

Відповідно до вимог Порядку заповнення документів на переказ у разі сплати (стягнення) податків, зборів, митних платежів, єдиного внеску здійснення бюджетного відшкодування податку на додану вартість, повернення помилково або надміру зарахованих коштів, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 24.07.2015 № 666 обов’язковим реквізитом в полі «Призначення платежу» є зазначення  податкового номеру (РНОКПП)  або серії (за наявності) та номеру паспорта громадянина України (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та офіційно повідомили про це відповідний територіальний орган ДПС і мають відмітку у паспорті або запис про відмову від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків в електронному безконтактному носії).

Чому платіжні документи попадають у нерозшук.

Відповідно до Порядку заповнення документів на переказ у разі сплати (стягнення) податків, зборів, митних платежів, єдиного внеску здійснення бюджетного відшкодування податку на додану вартість, повернення помилково або надміру зарахованих коштів, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 24.07.2015 № 666 встановлені вимоги до правильного заповнення поля «Призначення платежу». В разі не додержання платниками податків порядку заповнення поля «Призначення платежу» такі суми сплати не відображаються безпосередньо в інтегрованій картці платника, а обліковується як «Нез’ясований платіж». Нажаль на теперішній час платниками податків припускаються помилки при зазначені кодів РПОКПП та ЄДРПОУ або зовсім не зазначають їх.

Можно ли оплачивать налоги за родственника (жену , мужа, сына).

Відповідно до пункту 87.7 статті 87 Податкового кодексу України забороняється будь-яка уступка грошового зобов'язання або податкового боргу платника податків третім особам. Положення цього пункту не поширюються на випадки, коли гарантами повного та своєчасного погашення грошових зобов'язань платника податків є інші особи, якщо таке право передбачено цим Кодексом. Відповідно до підпункту 16.1.4. пункту 16.1  статті 16 Податкового кодексу України платник податків зобов'язаний: сплачувати податки та збори в строки та у розмірах, встановлених цим Кодексом та законами з питань митної справи.

Таким чином, сплата податку, збору, платежу здійснюється платником податку безпосередньо, а у випадках, передбачених законодавством, - податковим агентом або представником платника.

Якщо при сплаті податків я помилково в платіжному документі невірно вказав бюджетний рахунок , як перерахувати кошти на вірний бюджетний рахунок.

Відповідно до пункту 43.3 статті 43  Податкового кодексу України обов'язковою умовою для здійснення повернення сум грошового зобов'язання та пені є подання платником податків заяви про таке повернення (крім повернення надміру утриманих (сплачених) сум податку з доходів фізичних осіб, які повертаються контролюючим органом на підставі поданої платником податків податкової декларації за звітний календарний рік за результатами проведення перерахунку його загального річного оподатковуваного доходу) протягом 1095 днів від дня виникнення помилково та/або надміру сплаченої суми та/або пені.

Відповідно до наказу Міністерства фінансів України від 11.02.2019 року №60 «Про затвердження Порядку інформаційної взаємодії Державної фіскальної служби України, її територіальнх органів, місцевих фінансових органів у процесі повернення платникам податків помилково та/або надміру сплачених сум грошових зобов’язань та пені» передбачено, що у заяві платник зазначає назву помилково та/або надміру сплаченого податку, збору, платежу, його суму, дату сплати і реквізити з платіжного документа, за яким кошти перераховано до бюджету (код класифікації доходів бюджету, бюджетний рахунок на який перераховано кошти, код ЄДРПОУ територіального органу Казначейства, на ім’я якого відкрито рахунок, МФО Казначейства) та визначає напрям перерахування.