Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему «Деклараційна кампанія 2021»

, опубліковано 26 квітня 2021 о 15:40

У Головному управлінні ДПС у Дніпропетровській області відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему «Деклараційна кампанія 2021».

На запитання платників податків відповідала заступник начальника відділу адміністрування податків і зборів з фізичних осіб та єдиного внеску управління податкового адміністрування фізичних осіб Головного управління ДПС у Дніпропетровській області Тетяна МЕДВЕДОВСЬКА.

Питання: Добрий день! Скажіть, будь ласка, які податки необхідно сплатити, якщо протягом 2020 року мною продано більше двох автомобілів?

Відповідь: Доброго дня! Дохід, отриманий від продажу протягом звітного року одного з об’єктів рухомого майна у вигляді легкового автомобіля чи мотоцикла, мопеда, не підлягає оподаткуванню ПДФО, другого об’єкта – за ставкою 5%, а третього і наступних легкових авто – за ставкою 18%.

Крім того, дохід від продажу другого та наступних легкового автомобіля чи мотоцикла, мопеда є об’єктом оподаткування військовим збором за cтавкою 1,5%.

Питання: Добрий день! Підкажіть, будь ласка, чи зобов’язаний я сплатити податок від продажу протягом 2020 року трьох квартир, отриманих у спадок у 2019 році?

Відповідь: Доброго дня! Дохід, отриманий платником податку від продажу (обміну) не частіше одного разу протягом звітного податкового року житлового будинку, квартири або їх частини, кімнати, садового (дачного) будинку (включаючи об'єкт незавершеного будівництва таких об'єктів, земельну ділянку, на якій розташовані такі об'єкти, а також господарсько-побутові споруди та будівлі, розташовані на такій земельній ділянці), та за умови перебування такого майна у власності платника податку понад три роки, не оподатковується.

Умова щодо перебування такого майна у власності платника податку понад три роки не розповсюджується на майно, отримане таким платником у спадщину.

Разом з тим, дохід, отриманий платником податку від продажу протягом звітного податкового року більш як одного з об'єктів нерухомості є об’єктом оподаткування податком на доходи фізичних осіб за ставкою 5% та військовим збором за ставкою 1,5%.

Тому, у разі отримання спадщини звільняється від оподаткування продаж об’єкту один раз на звітний рік, а всі наступні продажі підлягають оподаткуванню.

Питання: Доброго дня! В мене таке питання: Яким чином оподатковується вартість спадщини, отриманої від фізичної особи - нерезидента?

Відповідь: Доброго дня!  Відповідно до норма податкового законодавства вартість будь-якого об’єкта спадщини (подарунку), що успадковуються спадкоємцем від спадкодавця – нерезидента оподатковується за ставкою 18 відсотків.

Крім того, дохід, отриманий від фізичної особи – нерезидента у вигляді спадщини включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу такого платника та підлягає оподаткуванню  військовим збором за ставкою 1,5 відсотка.