Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

На пресконференції про актуальне у застосуванні РРО та програмних РРО

, опубліковано 22 квітня 2021 о 15:57

Сьогодні, 22 квітня 2021 року, в інформаційному агентстві «Мост-Днепр» відбулася пресконференція заступника начальника відділу фактичних перевірок управління податкового аудиту Головного управління ДПС у Дніпропетровській області Дудника Романа на тему «Актуальні питання застосування РРО та програмних РРО».

Він нагадав, що з 01.01.2021 до 01.01.2022 реєстратори розрахункових операцій (РРО) та/або програмні РРО не застосовуються фізичними особами – підприємцями (далі – ФОП) – платниками єдиного податку другої – четвертої груп, обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує обсягу доходу, що не перевищує 220 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 01 січня податкового (звітного) року, незалежно від обраного виду діяльності, крім тих, які здійснюють:

- реалізацію технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту;

- реалізацію лікарських засобів, виробів медичного призначення та надання платних послуг у сфері охорони здоров’я;

- реалізацію ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння.

У разі перевищення платником єдиного податку другої – четвертої груп (ФОП) у календарному році обсягу доходу 220 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 01 січня податкового (звітного) року, застосування РРО та/або програмного РРО для такого платника єдиного податку є обов’язковим. Застосування РРО та/або програмного РРО починається з першого числа першого місяця кварталу, наступного за виникненням такого перевищення, та продовжується в усіх наступних податкових періодах протягом реєстрації суб’єкта господарювання як платника єдиного податку.

Дудник Роман зазначив, що суб’єкти господарювання (СГ) у своїй роботі можуть самостійно обирати: працювати з використанням класичного чи програмного РРО залежно від потреб. Фіскальні функції звичайного касового апарату і програмного РРО однакові, але програмний РРО зручніший тим, що його можливо завантажити та зареєструвати через електронний кабінет платника (особистий кабінет). Впровадження програмного РРО допоможе бізнесу зменшити витрати на придбання касової техніки та захистить споживачів у придбанні якісної продукції або послуг у СГ.

Податківець акцентував увагу, що відповідно до п. 11 ст. 3 Закону України від 06 липня 1995 року № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» із змінами СГ повинні проводити розрахункові операції через РРО та/або через програмні РРО для підакцизних товарів із використанням режиму програмування із зазначенням коду товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД, найменування товарів, цін товарів та обліку їх кількості.