Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Офіційна заробітна плата - соціальний захист майбутнього!

, опубліковано 14 квітня 2021 о 08:18

Головне управління ДПС у Дніпропетровській області звертає увагу працедавців на неприпустимість виплати заробітної плати найманим працівникам нижче законодавчо встановленого рівня та виплати її у «конвертах».

Відповідно до ст. 95 Кодексу законів про працю України мінімальна заробітна плата – це законодавчо встановлений розмір заробітної плати за просту, некваліфіковану працю, нижче якого не може провадитися оплата за виконану працівником місячну, а також погодинну норму праці.

Мінімальна заробітна плата є державною соціальною гарантією, обов'язковою на всій території України для підприємств, установ, організацій усіх форм власності і господарювання та фізичних осіб.

З 01.01.2021 мінімальний розмір заробітної плати становить 6 000 гривень.

Також, нагадуємо суб’єктам господарської діяльності, які мають заборгованість із заробітної плати, про необхідність погашення такої заборгованості, оскільки невиплата заробітної плати найманим працівникам призводить до зниження соціальної захищеності громадян і втрат місцевого бюджету.

Нагадуємо, що за порушення законодавства про працю України передбачено три види відповідальності посадових осіб підприємств, установ і організацій, незалежно від форми власності, та громадян – суб'єктів підприємницької діяльності: дисциплінарна, адміністративна і кримінальна.

Так відповідальність у вигляді штрафу передбачена, зокрема у разі:

► фактичного допуску працівника до роботи без оформлення трудового договору (контракту), оформлення працівника на неповний робочий час у разі фактичного виконання роботи повний робочий час, установлений на підприємстві, та виплати заробітної плати (винагороди) без нарахування та сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та податків;

► порушення встановлених строків виплати заробітної плати працівникам, інших виплат, передбачених законодавством про працю, більш як за один місяць, виплата їх не в повному обсязі;

► недотримання мінімальних державних гарантій в оплаті праці.

Сплата штрафу не звільняє від усунення порушень законодавства про працю.

Підписуйтесь на Telegram-канал Державної податкової служби України https://t.me/tax_gov_ua

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»