Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Адміністративні послуги мобільного ЦОПу для Миколаївської громади

, опубліковано 12 квітня 2021 о 08:15

Мобільний Центр обслуговування платників (далі – мобільний ЦОП) Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (далі – ГУ ДПС) 07.04.2021 здійснив виїзд до Дмитрівського старостинського округу Миколаївської сільської територіальної громади (далі – ТГ).

Мобільний ЦОП – це крок назустріч платникам, особливо громадянам, які потребують обслуговування і не мають можливості спілкуватись безпосередньо з податковими органами або дистанційно.

Роботу мобільного ЦОП забезпечено за участі в.о. заступника начальника Головного управління ДПС у Дніпропетровській області Валерія Леонова, начальника Петропавлівської ДПІ ГУ ДПС Віктора Ковальчука, старшого державного інспектора Петропавлівської ДПІ ГУ ДПС Лариси Трубіциної, головного державного ревізора-інспектора Павлоградського відділу податків і зборів з фізичних осіб та проведення камеральних перевірок управління податкового адміністрування фізичних осіб    ГУ ДПС Інни Жмуренко та старшого державного інспектора Павлоградського відділу організації роботи організаційно-розпорядчого управління ГУ ДПС Семець Вікторії, за підтримки  сільського голови Миколївскої ТГ Віктора Одоєвцева.    

Також, у роботі мобільного ЦОПу взяли участь староста Дмитрівського старостинського округу Валерій Загній, співробітники старостинського округу, керівники сільськогосподарських агроформувань, фізичні особи – підприємці та громадяни, які одноосібно обробляють земельні частки (паї).

Під час зустрічі, яка проведена у форматі «круглого столу», Віктор Ковальчук  повідомив, за якими номерами телефонів можна отримати будь-яку податкову консультацію спеціаліста, які саме адміністративні послуги можна отримати у мобільному ЦОПі, які документи потрібно мати при собі для отримання тієї чи іншої послуги.

Особливу увагу начальник Петропавлівської ДПІ ГУ ДПС акцентував на проведенні кампанії декларування громадянами доходів, одержаних протягом 2020 року та зазначив, що декларування доходів – це не тільки конституційний обов’язок громадян, але й важливий процес поєднання інтересів держави і суспільства, адже від цього залежить розвиток держави, її фінансова безпека та рівень соціального захисту. Він нагадав, у разі отримання яких доходів у платників податків виникає обов’язок подання податкової декларації про майновий стан і доходи (далі – Декларація). Віктор Ковальчук особливу увагу приділив спільній з ТГ організації роботи щодо залучення до декларування доходів від продажу сільськогосподарської продукції «одноосібників» (власників земельної ділянки для ведення особистого селянського господарства площею більше 2 га) та фізичних осіб, які отримують доходи за здавання іншим фізичним особам власних паїв в оренду, а також проведення кампанії декларування громадянами доходів, отриманих у 2020 році.

Граничний термін подання Декларації за 2020 рік для громадян, які зобов’язані подати Декларацію, та осіб, які здійснюють незалежну професійну діяльність – 30.04.2021.

Крім обов’язкового подання Декларації громадяни, за певних умов, можуть подати Декларацію і реалізувати своє право на податкову знижку. Громадяни, які бажають реалізувати своє право на податкову знижку за наслідками 2020 року, можуть подати Декларацію по 31 грудня (включно) 2021 року.

Під час зустрічі податківці надали роз’яснення щодо переваг користування безкоштовними електронними сервісами ДПС України, зокрема, Електронним кабінетом, який забезпечує безконтактну взаємодію платників податків та контролюючих органів з використанням сучасних інформаційно-комунікаційних технологій.

Віктор Ковальчук проінформував, що з 1 січня 2021 року запрацював єдиний рахунок для сплати податків, як альтернатива до діючої системи зарахування платежів, а також запроваджено єдину уніфіковану форму податкової звітності з податку на доходи фізичних осіб та єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування. Він повідомив про переваги використання програмних реєстраторів розрахункових операцій (ПРРО) перед класичними.

Вікторія Семець звернула увагу присутніх, що інформацію про податкові сервіси, новини, статті, анонси, роз’яснення, коментарі керівництва та фахівців і багато корисного, користувачі мають можливість отримувати на офіційних сторінках Державної податкової служби України та Головного управління ДПС у Дніпропетровській області у доступному зручному форматі соціальної мережі Facebook та месенджерів Telegram та Viber.

Громадяни отримали примірники брошур: «Електронний кабінет» – зручний електронний сервіс Державної податкової служби», «Стартувала деклараційна кампанія 2021», «Щодо заповнення реквізиту «Призначення платежу» розрахункового документа на переказ коштів на єдиний рахунок», «8 легких кроків роботи з ПРРО», «Застосування РРО для ФОП – платників єдиного податку», «Єдиний рахунок працює».

Фахівцями, задіяними в роботі мобільного ЦОП прийнято від мешканців громади:

- заява за формою № 10-ДР – 12 шт.;

- заява за формою № 5-ДР – 4 шт.;

- заява за формою № 1-ДР – 1 шт.;

- декларацій про майновий стан і доходи – 26 шт.

Під час роботи мобільного ЦОПу мешканців с. Дмитрівка ознайомлено зі сторінками ДПС України на Facebook та YouTube, Telegram-каналом, сторінкою «ДПС у Дніпропетровській області» на Facebook.

Мешканці громади отримали відповіді на актуальні питання щодо земельного податку, орендної плати за землю та податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки.

Староста округу подякував податківцям за порозуміння та надання допомоги літнім людям, які не володіють навиками комп’ютерних технологій у поданні декларацій та висловив бажання співпрацювати у питаннях отримання адміністративних послуг і у подальшому.