Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Перевірити легальність алкогольного напою можливо за допомогою мобільного пристрою

, опубліковано 08 квітня 2021 о 08:03

Головне управління ДПС у Дніпропетровській області звертає увагу, що ДПС України розроблено електронний сервіс, який надає можливість споживачам швидко перевірити легальність акцизної марки, а отже – і алкогольного напою.

Так, акцизна марка для алкогольних напоїв містить два штрих коди: це – двомірний штрих-код швидкого реагування (QR-код) та лінійний штрих-код.

Штрих-код містить інформацію про серію та номер марки.

QR-код – інформацію про серію та номер марки, реквізити покупця марки: для юридичних осіб – код згідно з ЄДРПОУ, для фізичних осіб – підприємців – код, який відображає реєстраційний номер облікової картки платника податків, а також посилання на вебресурс для перевірки марки.

Саме за допомогою QR-коду споживачі, скориставшись гаджетами, можуть швидко виявити легальність алкогольного напою.

Для цього на мобільний пристрій необхідно встановити програму, яка зчитує QR-коди. Такі додатки можна завантажити безкоштовно за допомогою GooglePlay або AppStore.

Під час сканування QR-коду, який нанесено на марку акцизного податку мобільним пристроєм, здійснюється перехід на вебресурс https://cabinet.tax.gov.ua/registers/mark для миттєвої перевірки марки. У разі неможливості зчитування QR-коду за суб’єктивними причинами (розірвано код, зам’ято тощо), або за відсутності необхідного функціоналу на гаджеті, інформацію можна перевірити і в такий спосіб: необхідно ввійти до відкритої частини Електронного кабінету за посиланням www.cabinet.tax.gov.ua, або скориставшись вебпорталом ДПС (www.tax.gov.ua). У меню «Реєстри» обрати сервіс «Пошук акцизної марки» та заповнити зазначені поля.

Якщо інформація про суб’єкта господарювання у сервісі відсутня, це може свідчити про фальсифікований товар. У такому випадку громадянин може повідомити про це податкову службу письмово на адресу infozvit@tax.gov.ua або за телефоном 0800 501 007.

Підписуйтесь на Telegram-канал Державної податкової служби України https://t.me/tax_gov_ua

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»