Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про актуальні питання адміністрування екологічного податку на пресконференції

, опубліковано 31 березня 2021 о 09:03

Сьогодні, 31 березня 2021 року, в інформаційному агентстві «Мост-Днепр» відбулася пресконференція начальника управління податкового адміністрування юридичних осіб Головного управління ДПС у Дніпропетровській області Копильченко Тетяни  на тему «Про адміністрування екологічного податку».

Вона зазначила, що екологічний податок – це складова екологічної політики нашої держави, завданням якої є регулювання відносин у галузі охорони, використання і відтворення природних ресурсів, а також забезпечення екологічної безпеки.

«У цьому році Дніпропетровська область забезпечила надходження екологічного податку 226,5 млн грн до державного та місцевого бюджетів, це майже 18 % від суми надходжень в цілому по Україні. За 3 місяці 2021 року надходження по екологічному податку збільшились на 22,3 млн грн у порівнянні з відповідним періодом минулого року», – акцентувала Копильченко Тетяна.

Фахівець нагадала, що екологічний податок зобов’язані сплачувати усі суб’єкти господарювання, якщо їх діяльність призводить до:

- викидів шкідливих речовин у повітря;

- скидів шкідливих речовин до річок, ставків, озер, каналів, водосховищ, моря чи підземних вод;

- розміщення відходів;

- утворення радіоактивних відходів, їх тимчасове зберігання понад строк, встановлений особливими умовами ліцензії.

Копильченко Тетяна звернула увагу, що здійснення діяльності, у результаті якої забруднюється навколишнє середовище, можливе лише після отримання відповідного дозволу, а саме:

- за викиди забруднюючих речовин стаціонарними джерелами в атмосферне повітря та за розміщення відходів дозволи оформлюються та надаються Департаментом екології та природних ресурсів Дніпропетровської обласної державної адміністрації;

- за скиди забруднюючих речовин у водні об’єкти дозвіл видається територіальними органами Державного агентства водних ресурсів.

Вона також наголосила, що спільними цілями екологічного оподаткування є:

- для платників екологічного податку – це упереджувальний спосіб захисту довкілля: стимулювання інвестування у природоохоронні заходи, а саме: застосування платниками податку природозберігаючих технологій, зменшення викидів, забруднення та відходів, що становлять загрозу навколишньому природному середовищу;

- для податківців – фіскальний спосіб: використання коштів для сплати екологічного податку для поповнення доходів державного бюджету.