Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему «Супроводження судових справ»

, опубліковано 25 березня 2021 о 09:06

У Головному управлінні ДПС у Дніпропетровській області проведено сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» начальником відділу інформаційно-аналітичної роботи управління супроводження судових справ Головного управління ДПС у Дніпропетровській області Світланою КУЛІЙ на тему «Супроводження судових справ»:

1. Як часто платники податків оскаржують до суду винесені органами ДПС податкові повідомлення – рішення ?

Протягом 2021 року судом порушено провадження по 35 справах за адміністративними  позовами платників податків до ДПС у Дніпропетровській області про визнання недійсними податкових повідомлень – рішень.

2. Скільки взагалі знаходиться справ у судах за позовами платників податків до ДПС у Дніпропетровській області?

Всього в судах різних інстанцій перебувало понад 3765 справ різних категорій (з урахуванням справ, що перейшли з попередніх років) на загальну суму 3,5 млрд гривень. Слід зазначити, що з розглянутих судами 109 справ на загальну суму 67,7 млн грн., підтверджено правовому позицію ДПС по 59 справам на загальну суму 59,6 тис гривень.

3. Які найпоширеніші причини позовних заяв платників податків?

Найбільшу кількість справ за позовами платників податків до ГУ ДПС становлять справи про визнання недійсними податкових повідомлень-рішень (близько 58%). Найчастіше це оскарження донарахувань та/або застосування штрафних (фінансових) санкцій з ПДВ (21%) та податку на прибуток (6%)

4. Якщо Комісією ДПС у Дніпропетровській області з питань зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в ЄРПН прийнято рішення про відмову в реєстрації податкової накладної, при зверненні до суду з позовом про визнання протиправним та зобов’язання вчинити певні дії, хто є належним відповідачем по справі, ДПС України або ГУ ДПС у Дніпропетровській області?

Наказом Міністерства фінансів України від 12.12.2019 року №520 затверджено Порядок прийняття рішень про реєстрацію/відмову в реєстрації податкових накладних / розрахунків коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі – Порядок 520).

Відповідно до п. 2- 11 Порядку 520 прийняття рішень про реєстрацію / відмову в реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування в Реєстрі, реєстрацію яких зупинено, здійснюють комісії з питань зупинення реєстрації податкової накладної / розрахунку коригування в Реєстрі головних управлінь Державної податкової служби України в областях, м. Києві та Офісу великих платників податків ДПС (далі - комісія регіонального рівня).

 Комісія регіонального рівня протягом п'яти робочих днів, що настають за днем отримання пояснень та копій документів, поданих відповідно до пункту 4 цього Порядку, приймає рішення про реєстрацію або відмову в реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Реєстрі та надсилає його платнику податку в порядку, встановленому статтею 42 Кодексу.

Враховуючи вище викладене, рішення щодо реєстрації /відмови у реєстрації податкових накладних приймається комісією ГУ ДПС у Дніпропетровській області.

Підпунктом 14.1.60 п.14.1 ст.14 ПК України, передбачено, що  Єдиний реєстр податкових накладних ведеться центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну податкову та митну політику, в електронному вигляді згідно з наданими платниками податку на додану вартість електронними документами.

Тобто, наведені законодавчі приписи визначають суб’єктивний склад осіб, які будуть учасниками судового процесу (відповідачами) у справах про оскарження протиправної відмови у реєстрації податкових накладних /розрахунків коригування у Єдиному реєстрі податкових накладних:

головне управління ДПС у Дніпропетровській області - в частині оскарження рішення комісії, яка прийняла рішення про відмову у реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування.

ДПС України в частині зобов’язання зареєструвати податкову накладну в Єдиному реєстрі податкових накладних у випадку визнання протиправними та скасування рішень головного управління ДПС у Дніпропетровській області про відмову у реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування.