Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

На спільній онлайн нараді з представниками ОТГ обговорювались актуальні питання оподаткування

, опубліковано 26 лютого 2021 о 15:19

Головне управління ДПС у Дніпропетровській області (далі – ГУ ДПС) продовжує спілкування з представниками об’єднаних територіальних громад  (далі – ОТГ) з метою організації ефективної співпраці.

У рамках такої співпраці 26 лютого 2021 року під головуванням в. о. начальника ГУ ДПС Ольги Мазур проведена онлайн нарада з представниками Криничанської селищної та П’ятихатської міської рад, Саксаганської ОТГ; керівниками Божедарівської та Вишнівської селищних рад; Затишнянської сільської ради; Лихівської ОТГ та Жовтоводської міської ради.

У нараді прийняли участь керівники та фахівці підрозділів ГУ ДПС.

Ольга Мазур, відкриваючи захід, привітала присутніх та подякувала усім за участь у ньому.

Вона зупинилась на позитивній динаміці надходжень до державного та місцевих бюджетів за січень 2021 року, подякувала громадянам та бізнесу, які навіть у цей непростий для країни період сумлінно сплачують податки, а також звернула увагу на значимість спільних заходів органів податкової служби та ОТГ у наповненні бюджетів.

«Податкова служба націлена на партнерські відносини з бізнесом, який працює у прозорому полі, залучає інвестиції, запроваджує нові робочі місця і сумлінно сплачує податки.

На нашу думку у період децентралізації голови територіальних громад зацікавлені у належній податковій дисципліні платників, які мешкають та працюють на їх територіях», – акцентувала в. о. начальника ГУ ДПС.

Керівники та представники територіальних громад Кам’янського району Дніпропетровської області звернули увагу, що податкові надходження – основа фінансової спроможності ОТГ. Вони зазначили, що для стабільного наповнення бюджетів територіальних громад важливе значення має інформаційний обмін з податковими органами, зокрема, про суми податкового боргу платників перед місцевим бюджетом територіальної громади та про боржників у розрізі податків; про суми пільг у розрізі місцевих податків та платників.

На нараді обговорювались питання щодо основних джерел надходжень до місцевих бюджетів; раціонального використання земельних ресурсів, як одного із потужних джерел такого наповнення; проведення нормативно-грошової оцінки землі з метою збільшення надходжень до місцевих бюджетів; новацій у застосуванні реєстраторів розрахункових операцій (далі – РРО) та програмних РРО.

Також розглядались питання податкового боргу, що обліковується на території населених пунктів Криничанської, Божедарівської, Затишнянської, П’ятихатської, Лихівської, Саксаганської, Вишнівської об’єднаних територіальних громад та Жовтоводської міської ТГ, а також механізми врегулювання податкового боргу, зокрема підприємств комунальної форми власності, відповідно до Закону України від 04 грудня 2020 року № 1072-IX.

Особлива увага приділялась спільній організації роботи податкової та ОТГ стосовно залучення до декларування доходів від продажу сільськогосподарської продукції власників земельної ділянки для ведення особистого селянського господарства площею понад 2 га та фізичних осіб, які отримують доходи за здавання іншим фізичним особам власних паїв в оренду, проведення кампанії декларування громадянами доходів, отриманих у 2020 році, а також залучення до оподаткування доходів громадян, які офіційно не працевлаштовані та отримують доходи без сплати податків.

Серед основних цілей податкової служби є створення комфортних умов для ведення бізнесу, надання зручних та доступних сервісів для платників.

Найбільш популярним сервісом ДПС залишається Електронний кабінет, який надає можливість доступу до понад 80 електронних сервісів. Призначення Електронного кабінету – надати платникам можливість реалізувати свої обов’язки та права у сфері оподаткування у режимі онлайн.

З метою вирішення невідкладних питань з оподаткування, забезпечення зручних та доступних умов для декларування і отримання послуг та сервісів фізичними і юридичними особами створено мобільний центр обслуговування платників (далі – мобільний ЦОП). Графік виїздів мобільного ЦОПу до громадян Дніпропетровщини формується з урахуванням пропозицій територіальних громад та сільських рад про необхідність отримання їх мешканцями адміністративних послуг та консультацій.

У співпраці органів податкової служби з ОТГ важливе значення має інформаційна взаємодія. Адже у сучасному суспільстві для прийняття будь-якого рішення значну роль відіграє саме інформація. На сьогодні найбільш ефективним засобом її поширення є мережа Інтернет.

Актуальну та корисну інформацію з питань застосування податкового законодавства, законодавства з єдиного внеску та діяльності податкової служби області кожен бажаючий може отримати на субсайті «Територіальні органи ДПС у Дніпропетровській області» офіційного вебпорталу «Державна податкова служба України», на офіційних сторінках «Державна податкова служба України» та «ДПС у Дніпропетровській області» соціальної мережі Facebook.

Важливим джерелом інформування суспільства для фахівців податкової служби є сайти органів влади. Вони допомагають обмінюватись інформацією та сприяють взаємодії, зокрема з територіальними громадами. У зв’язку з наявністю в ОТГ інформаційних ресурсів, зокрема сайтів та сторінок у мережі Facebook, на нараді запропоновано розміщувати податкову інформацію на таких ресурсах, можливо у тематичному розділу.

Зустріч пройшла у форматі конструктивного діалогу для кожної із сторін.

Підсумовуючи її результати в. о. начальника ГУ ДПС Ольга Мазур зазначила, що такі зустрічі проводяться з метою обговорення та вирішення актуальних питань.

Представники ОТГ подякували організаторам зустрічі та висловили впевненість на ефективну співпрацю і у подальшому.