Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему «Декларування громадянами доходів, отриманих у 2020 році»

, опубліковано 26 січня 2021 о 10:18

У Головному управлінні ДПС у Дніпропетровській області відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» заступника начальника управління – начальника відділу адміністрування податків і зборів з фізичних осіб та єдиного внеску управління податкового адміністрування фізичних осіб Головного управління ДПС у Дніпропетровській області Оксани БАБКІНОЇ на тему «Декларування громадянами доходів, отриманих у 2020 році».

Питання: Добрий день! Скажіть, будь ласка, чи може чоловік скористатись правом щодо включення до податкової знижки оплати допоміжних репродуктивних технологій, якщо дружина не працює?

Відповідь: Добрий день! Так, чоловік має право на отримання податкової знижки на суму витрат на оплату допоміжних репродуктивних технологій, наданих дружині, але сплачених чоловіком.

Питання: Добрий день! Підкажіть, будь ласка, які податки необхідно сплатити, якщо протягом 2020 року я продав більше двох автомобілів?

Відповідь: Добрий день! Дохід, отриманий від продажу протягом звітного року одного з об’єктів рухомого майна у вигляді легкового автомобіля чи мотоцикла, мопеда, не підлягає оподаткуванню податком на доходи з фізичних осіб, другого об’єкта – за ставкою 5 %, а третього і наступних легкових авто – за ставкою 18 %.

Крім того, з доходу, отриманого від продажу другого та наступних легкового автомобіля чи мотоцикла, мопеда, необхідно сплатити військовий збір за ставкою 1,5 %.  

Питання: Вітаю! У мене таке питання. Який документ я повинна надати контролюючому органу, якщо мною отримані іноземні доходи і сплачені податки за межами України?

Відповідь: Добрий день! Відповідно до вимог податкового законодавства фізична особа – резидент, яка отримала іноземний дохід та сплатила податки за межами України, для отримання права на зарахування сплачених податків повинна надати довідку від державного органу країни, де отримувався такий дохід (прибуток), уповноваженого справляти такий податок, про суму сплаченого податку та збору, а також про базу та/або об’єкт оподаткування.

Зазначена довідка підлягає легалізації у відповідній країні або відповідній закордонній дипломатичній установі України.