Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему «Актуальні питання погашення податкового боргу»

, опубліковано 19 січня 2021 о 10:24

У Головному управлінні ДПС у Дніпропетровській області відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему «Актуальні питання погашення податкового боргу»:

Питання 1: Добрий день! Я громадянин, маю податковий борг зі сплати податку на нерухомість у розмірі 6 тис. гривень. Чи можу я розстрочити сплату такої суми?

Відповідь: Доброго дня! Закон України від 04.12.2020 № 1072-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо соціальної підтримки платників податків на період здійснення обмежувальних протиепідеміологічних заходів, запроваджених з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» (далі – Закон № 1072) передбачає низку пунктів щодо податкових боргів бізнесу та громадян.

Зокрема, відстрочення до 29 грудня 2021 року сплати податкових боргів громадян та самозайнятих осіб на суму до 6 800 гривень, які виникли станом на 01 грудня 2020 року.

Громадянам необхідно звернутися з відповідною заявою довільної форми до податкового органу, де обліковується такий податковий борг. Заяву можна подати як у паперовому вигляді (особисто звернувшись до контролюючого органу або надіславши листа), так і в електронному – через приватну частину Електронного кабінету.

Питання 2: Вітаю! Чи може фізична особа – підприємець сплатити податковий борг не через поточний рахунок, а власними коштами як фізична особа, наприклад через Ощадбанк?

Відповідь: Вітаю. Погашення податкового боргу платника податків фізичної особи – підприємця може бути здійснена за рахунок будь-яких власних коштів.

Питання 3: Добрий день. Чи можна достроково сплатити відстрочену до 29 грудня 2021 року суму податкового боргу?

Відповідь: Добрий. Так, при цьому платник податків повідомляє контролюючий орган про таку дострокову сплату шляхом надсилання листа у довільній формі.

Питання 4: Вітаю. У мене таке питання, кому спишуть штрафи та пеню?

Відповідь: Вітаю. Платникам податків, які погасять у повному обсязі протягом 6 місяців з дня набрання чинності Законом № 1072 суми податкового боргу (без штрафних санкцій, пені, крім несплачених процентів за користування розстроченням/відстроченням), що виник станом на 01 листопада 2020 року, та за умови сплати поточних податкових зобов’язань у повному обсязі, штрафні санкції і пеня, що залишилися несплаченими на дату повної сплати такого податкового боргу, підлягають списанню у порядку, визначеному для списання безнадійного податкового боргу, за заявою платника податків.