Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему «Супроводження судових спорів справах загальної юрисдикції та правового забезпечення»

, опубліковано 27 серпня 2020 о 17:51

27 серпня 2020 року у Головному управлінні ДПС у Дніпропетровській області (далі – ГУ ДПС) відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему «Супроводження судових спорів справах загальної юрисдикції та правового забезпечення».

Питання 1: Скільки взагалі знаходиться на розгляді у судах справ за позовами платників податків до податкових органів області?

Відповідь: Протягом січня - липня 2020 року на розгляді у судах різних інстанцій знаходилося близько 7 тисяч справ за позовами платників податків до ГУ ДФС/ДПС у Дніпропетровській області.

Питання 2: Як часто платниками податків оскаржуються до суду винесені органами ДПС у Дніпропетровській області податкові повідомлення-рішення?

Відповідь: Протягом січня - липня 2020 року судом порушено провадження по 544 справах за адміністративними позовами платників податків до ГУ ДПС про визнання недійсними/нечинними податкових повідомлень – рішень.

Питання 3: Скільки з початку 2020 року подано ГУ ДПС позовів про стягнення сум податкового боргу і яка на сьогоднішній день склалася судова практика?

Відповідь: З початку 2020 року ГУ ДПС направлено до суду 214 позовів.

Щодо цієї категорії справ напрацьована стала судова практика, суди задовольняють вимоги контролюючого органу. При цьому ретельно досліджують підстави виникнення боргу (самостійне декларування чи визначення контролюючим органом), правомірність розрахунку штрафних санкцій, пені (детальний розрахунок).

Стягнення податкового боргу з фізичних осіб можливе лише в судовому порядку.