Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Збір за місця для паркування транспортних засобів: декларація з 01.07.2020 подається за оновленою формою

, опубліковано 15 червня 2020 о 09:31

Головне управління ДПС у Дніпропетровській області доводить до відома платників, що наказом Міністерства фінансів України від 21.12.2019 № 550 «Про внесення змін до форми Податкової декларації збору за місця для паркування транспортних засобів», зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 27.02.2020 за № 213/34496 (далі – Наказ № 550), оновлено редакцію Податкової декларації збору за місця для паркування транспортних засобів (далі – Декларація).

Нормами п. 46.6 ст. 46 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) встановлено, якщо в результаті запровадження нового податку або зміни правил оподаткування змінюються форми податкової звітності, центральний орган виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну податкову і митну політику, який затвердив такі форми, зобов’язаний оприлюднити нові форми звітності. До визначення нових форм декларацій, які набирають чинності для складання звітності за податковий період, що настає за податковим періодом, у якому відбулося їх оприлюднення, є чинними форми декларацій, чинні до такого визначення.

Наказ № 550 опубліковано у бюлетені «Офіційний вісник України» від 13.03.2020 № 20.

Отже, Декларація за новою формою у редакції наказу № 550 складається за податковий період, що настає за податковим періодом, у якому відбулося її оприлюднення, тобто за другий квартал 2020 року і подається платниками збору з 01.07.2020.

Оновлена форма Декларації складається з двох частин, а саме:

1) Податкова декларація збору за місця для паркування транспортних засобів;

2) Розрахунок податкових зобов’язань збору за місця для паркування транспортних засобів. Цей розрахунок містить такі нові показники:

► код та найменування податкової пільги;

► сума пільги, розрахована пропорційно до періоду користування пільгою;

► дата початку і закінчення користування пільгою;

► сума пільги, використаної за цільовим призначенням;

► площа, на яку поширено пільгу (кв. м).

Крім того, Наказом № 550 змінено порядок розрахунку суми нарахованого збору, а саме:

«площа об’єкта оподаткування» Х «розмір мінімальної заробітної плати на 01 січня звітного року» Х «кількість днів провадження діяльності із паркування транспортних засобів» Х «на ставку збору»«сума податкової пільги».

Збір необхідно розраховувати у розрізі видів об’єкта оподаткування:

◄ відведені земельні ділянки;

◄ комунальні гаражі;

◄ стоянки;

◄ паркінги (будівлі, споруди, їх частини).