Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Два аспекти на пресконференції. Головне управління ДПС у Дніпропетровській області долучилося до експериментального проєкту «Е-малятко». ПДВ: електронні сервіси, реєстрація податкових накладних

, опубліковано 12 червня 2020 о 11:30

В інформаційному агентстві «Мост-Днепр» відбулася пресконференція на тему «Впровадження експериментальних проєктів щодо створення сприятливих умов для реалізації прав дитини».

У пресконференції прийняли участь: начальник управління податкових сервісів Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (далі – ГУ ДПС) Алла Свірська, начальник управління комунікацій ГУ ДПС Манушак Осипова та начальник відділу по роботі з єдиним державним демографічним реєстром ГУ ДМС у Дніпропетровській області Олена Лимарь.

За словами Алли Свірської: «Для Державної податкової служби України (далі - ДПС) на сьогодні пріоритетом залишається розвиток сервісної складової та цифровізація послуг для платників. Саме тому ДПС активно долучилася до впровадження нового експериментального проєкту «Е-малятко», який стартував на початку цього року. Це дозволяє батькам зареєструвати новонароджену дитину в Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків під час державної реєстрації народження та реалізації його другого етапу «ІD-14». Новий сервіс дозволяє отримати 2 послуги за 1 заявою – оформлення паспорта та реєстраційного номера облікової картки платника податків (далі – РНОК ПП).

Для цього ДПС вже розроблено новий Web-сервіс, через який здійснюється прийом заяв для реєстрації дитини в Державному реєстрі. Ці заяви надходять безпосередньо від Державної міграційної служби (далі - ДМС). ДПС присвоює РНОК ПП та відправляє його до ДМС для внесення до паспорта громадянина України у формі картки. Завдяки новому сервісу спрощено процедуру отримання РНОК ПП під час отримання паспорта».

Олена Лимарь проінформувала, що на сьогоднішній день здійснюється послуга з видачі ІD – картки на другому етапі проєкту. Для цього необхідно деякі умови, а саме: вік заявника від 14 до 18 років, зареєстроване місце проживання та бажання на отримання такої послуги. Оформлення такого паспорта громадянина України та одночасна реєстрація в Державному реєстрі фізичних осіб - платників податків здійснюється шляхом інформаційної взаємодії реєстрів, розпорядниками яких є ДМС та ДПС. Послуга безоплатна та стала швидким і зручним процесом.

Беручи до уваги, що для податкової служби на сьогодні пріоритетом залишається розвиток електронних сервісних послуг, що виключає безпосереднє спілкування платника з представниками контролюючих органів, Манушак Осипова звернула увагу, що податок на додану вартість – це один з податків, який почав адмініструватися за допомогою електронних сервісів ДПС.

Порядок зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних затверджений постановою КМУ від 11 грудня 2019 року № 1165. Відповідно до Критеріїв ризиковості здійснення операцій однією з підстав такого зупинення є відсутність у Таблиці даних платника податку кодів товарів згідно з УКТЗЕД або послуг згідно з ДКПП, як товарів/послуг, що на постійній основі постачаються (виготовляються), та обсяг постачання яких дорівнює або перевищує величину залишку обсягу придбання такого товару/послуги та обсягу його постачання. Податкові накладні або розрахунки коригування, відправлені платником ПДВ на реєстрацію в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі - ЄРПН), проходять автоматизовану перевірку на предмет наявності ризиків порушення податкового законодавства. Відповідно до норм ПКУ реєстрація податкової накладної в ЄРПН може бути зупинена.

«Зупинення таких податкових накладних не є причиною для паніки платника ПДВ, адже у разі виникнення цієї ситуації, платнику ПДВ необхідно подати Таблицю відповідно до Порядку. Така Таблиця подається з обов’язковим наданням інформативних пояснень про фінансово-господарську діяльність відповідного суб’єкта господарювання, яким складається така Таблиця.

Таким чином, платникам ПДВ у разі зупинення податкових накладних необхідно дотримуватись вимог Порядку і якщо якісь дані помилково не були зазначені у Таблиці, подати нову Таблицю, в якій зазначити необхідну інформацію.

Звертаємо увагу, що у приватній частині Електронного кабінету (меню «Моніторинг ПН/РК») з’явився новий сервіс, за допомогою якого забезпечено користувачу доступ до інформації щодо відповідності такого платника критеріям ризиковості, передбаченим Порядком», - зазначила Манушак Осипова.