Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія»

, опубліковано 23 квітня 2020 о 13:47

Днями відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему «Про внесення змін до  Податкового кодексу України щодо підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19) в частині адміністрування ПДВ».

На питання платників відповіла головний державний інспектор відділу адміністрування ПДВ управління податків і зборів з юридичних осіб Головного управління ДПС у Дніпропетровській області Світлана Плоха.

Питання 1. Чи застосовується пільга з оподаткування податком на додану вартість (далі – ПДВ) до операцій з постачання товарів вітчизняного виробництва, які не імпортуються в Україну?

Відповідь: Пільга застосовується до постачання як товарів вітчизняного виробництва, так тих,що ввезені на митну територію України. Головний критерій застосування пільги з оподаткування – зазначення відповідного товару, який постачається, згідно з Переліком, затвердженим постановою №224. 

Питання 2. Благодійна організація в період дії карантину планує здійснити постачання товарів в рамках благодійної допомоги. Яким чином визначається обсяг операцій по досягненню якого благодійна організація зобов’язана зареєструватися як платник ПДВ, у розумінні Закону №540?

Відповідь: Для громадських об’єднань та благодійних організацій, які не зареєстровані як платники ПДВ, Законом № 540 запроваджені певні особливості щодо їх  реєстрації платниками ПДВ в період дії карантину. 

А саме, тимчасово, на період, що закінчується останнім числом місяця, в якому завершується дія карантину, що запроваджений Кабінетом Міністрів України на всій території України з метою запобігання поширенню на території України коронавірусної  хвороби (COVID-19), операції, передбачені пунктом 71 цього підрозділу та/або підпунктом 197.1.15 пункту 197.1 статті 197 розділу V Податкового кодексу України (далі - ПКУ), що здійснені громадськими об’єднаннями та/або благодійними організаціями, не включаються такими громадськими об’єднаннями або благодійними організаціями при обрахунку загальної суми, визначеної статтею 181 розділу V ПКУ.

Норми цього пункту застосовуються до операцій, здійснених починаючи з 17 березня 2020 року.

Питання 3. На які саме штрафні санкції щодо порушення нарахування, декларування та сплати ПДВ не розповсюджується звільнення від відповідальності платників податків за порушення податкового законодавства в період дії карантину?

Відповідь: Закон № 533 не звільняє платників від застосування до них фінансової відповідальності ДПС за:

•        неподання (несвоєчасне подання) податкової звітності з ПДВ;

•        несплату (несвоєчасну сплату) податкових зобов’язань з ПДВ

•        заниження податкових зобов’язань з ПДВ.

Питання 4 Чи необхідно здійснювати коригування податкових зобов’язань з ПДВ у випадку коли починаючи з 17 березня 2020 року товар, включений до Переліку № 224,  реалізовувався за ставкою 20 відсотків?

Відповідь: Згідно з пунктами 201.1 статті 201 розділу V ПКУ на дату виникнення податкових зобов'язань платник податку зобов'язаний скласти податкову накладну в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації у порядку, визначеному законодавством, кваліфікованого електронного підпису уповноваженої платником особи та зареєструвати її в Єдиному реєстрі податкових накладних у встановлений ПКУ термін.

Відповідно до пункту 192.1 статті 192 розділу V ПКУ якщо після постачання товарів/послуг здійснюється будь-яка зміна суми компенсації їх вартості, включаючи наступний за постачанням перегляд цін, перерахунок у випадках повернення товарів/послуг особі, яка їх надала, або при поверненні постачальником суми попередньої оплати товарів/послуг, суми податкових зобов'язань та податкового кредиту постачальника та отримувача підлягають відповідному коригуванню на підставі розрахунку коригування до податкової накладної, складеному в порядку, встановленому для податкових накладних, та зареєстрованому в ЄРПН.

Розрахунок коригування до податкової накладної складається також у випадку виправлення помилок, допущених при складанні податкової накладної, у тому числі не пов'язаних із зміною суми компенсації вартості товарів/послуг.

У зв’язку з тим, що механізм такого коригування до теперішнього часу не розроблено, для отримання конкретної відповіді з порушеного питання пропонуємо звертатись з детальним описом ситуації до контролюючих органів з запитом на отримання податкової консультації відповідно до статті 52 ПКУ.