Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Супровід судових спорів у справах загальної юрисдикції та правового забезпечення

, опубліковано 02 березня 2020 о 09:36

Днями в інформаційному агентстві "Мост-Днепр" відбулася пресконференція на тему: «Супровід судових спорів у справах загальної юрисдикції та правового забезпечення».

У пресконференції прийняв участь начальник управління правового забезпечення Головного управління ДПС у Дніпропетровській області Олег Басан.

Він повідомив, що станом на 01.01.2020 року у Головному управлінні ДПС у Дніпропетровській області на розгляді перебувало 6995 справ на суму 14,2 млрд грн, з них основна категорія - оскарження податкових повідомлень і рішень. Позови щодо оскарження становлять 4893 справи на суму 10,8 млрд гривень. За позовами до платників податків було 517 справ.

«Якщо розглянути ці показники в динаміці, то можна прийти до висновку, що за останні 3 роки кількість справ зменшилася на 40%. Невелике зменшення відбулося як щодо оскарження платниками податкових повідомлень і рішень на 7% (400 справ), так і у справах позовів Державної податкової служби до платників податків», - сказав він.

За результатами розгляду за 2019 рік було вирішено на користь Державної податкової служби 1400 справ на 5,2 млрд гривень. В абсолютному значенні 5 млрд грн - це максимальна цифра, яка була досягнута за останні 3 роки.

Якщо розглянути результати щодо оскарження податкових рішень, то на користь ДПС було вирішено 790 справ на суму 3 млрд гривень. Найзначніша категорія справ (понад 70% всіх справ) - оскарження платниками податкових рішень, які приймаються за результатами контрольно-перевірочних заходів.

Щодо розгляду справ за позовом Державної податкової служби, то вони, в основному, пов'язані з погашенням податкового боргу платників», - повідомив Олег Басан.

Також він зазначив, що з 7 лютого 2019 року вступив у дію закон «Про валюту і валютні операції», який врегулював багато питань в сфері валютних операцій, зокрема:

- збільшено термін здійснення розрахунків за експортно-імпортними контрактами з 180 млн до 365 млн гривень;

- скасовано валютний нагляд за операціями до 150 тис гривень;

- скасовано індивідуальні ліцензії, введена система лімітів;

- скасовано спеціальні санкції з залученням Міністерства економіки, тобто, впроваджений індивідуальний режим ліцензування і припинення зовнішньої економічної діяльності;

- штрафна санкція, як пеня в 3% за несвоєчасне повернення валютних цінностей, залишилася. Але зменшилася кількість обставин, при яких може виникнути порушення суб'єкта господарювання.

Олег Басан підсумував, що найчастіше платниками податків є фізичні, а не юридичні особи, тому вони повинні знати свої права, і в разі їх порушення оскаржити рішення ДПС.