Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про боротьбу з тіньовими ринками на селекторній нараді Глави Уряду

, опубліковано 11 січня 2020 о 15:27

Під головуванням Прем’єр-міністра України Олексія Гончарука у режимі відеоконференції відбулася селекторна нарада з керівниками обласних державних адміністрацій за участі, зокрема, керівників правоохоронних органів у регіонах, органів ДПС та ДФС областей.

Дніпропетровський регіон в обласній студії селекторного зв’язку представляв голова Дніпропетровській облдержадміністрації Олександр Бондаренко.

У селекторній нараді прийняла участь також очільниця Головного управління ДПС у Дніпропетровській області Ганна Чуб та перший заступник начальника ГУ ДФС у Дніпропетровській області Сергій Пеньков.

Темою наради стала боротьба з тіньовими ринками, а саме:

- припинення діяльності закладів грального бізнесу, що функціонують під виглядом лотерей та інших видів діяльності;

- протидія нелегальному обігу деревини;

- протидія незаконному обігу та роздрібній торгівлі пальним.

Глава Уряду заявив, що 2020 рік стане роком детінізації української економіки. Початок покладено – це боротьба з нелегальними автозаправними станціями, гральним бізнесом. Попереду – облік деревини.

Окремо Глава Уряду наголосив на посиленні боротьби з нелегальними АЗС. Тема нелегального ринку пального – одна з актуальних проблем, над вирішенням якої необхідно працювати тільки спільними зусиллями. ДФС та СБУ мають продовжити перевірки, а місцева влада – активніше долучитися до процесу у рамках робочих груп.

Певна робота у напрямку легалізації роботи АЗС проводиться і Головним управлінням ДПС у Дніпропетровській області (далі – ГУ ДПС).

У ході проведення контрольно-перевірочної роботи протягом 2019 року виявлено 49 фактів роздрібної торгівлі пальним без наявності відповідних ліцензій, з яких 11 – у грудні 2019 року. До суб’єктів господарювання застосовано фінансові санкції у розмірі 12,25 млн гривень.

За результатами відпрацювання інформації Нафтогазової Асоціації України щодо АЗС, які здійснюють діяльність без наявності відповідних ліцензій, ГУ ДПС встановлено, що на 85 АЗС відсутня інформація про наявність ліцензії та/або інформація щодо зареєстрованих суб’єктів господарювання.

Зазначену інформацію направлено до Головного управління Національної поліції в Дніпропетровській області для вжиття заходів у межах повноважень щодо припинення незаконної діяльності та притягнення винних осіб до відповідальності.

За результатами проведеної роботи у січні 2020 року виявлено 7 фактів роздрібної торгівлі пальним без наявності відповідних ліцензій та за порушення чинного законодавства до суб’єктів господарювання застосовано фінансові санкції на суму 1,75 млн гривень.

Робота з цього напрямку продовжується шляхом злагодженій роботі співробітників ДПС з податковою міліцією органів ДФС, з органами місцевої влади, правоохоронними та іншими контролюючими органами.