Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Пресконференція на тему: «Правові засади застосування спрощенної системи оподаткування фізичними особами - підприємцями»

, опубліковано 28 грудня 2019 о 14:23

Правові засади застосування спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності, визначені розділом XIV (14) Податкового кодексу України.

Фізична особа – підприємець може самостійно обрати спрощену систему оподаткування.

На теперішній час для підприємців існують чотири групи спрощеної системи оподаткування:

Перша група - здійснюють роздрібну торгівлю/продаж товарів з торговельних місць на ринках та/або надають побутові послуги населенню без права використання найманих осіб. Загальний обсяг доходу не повинен перевищувати 300,0тис.грн.

Друга група - здійснюють діяльність з надання послуг, у тому числі побутових, платникам єдиного податку та/або населенню, виробництво та/або продаж товарів, діяльність у сфері ресторанного господарства. Використовують найману працю не більш 10 осіб, загальний обсяг доходу не повинен перевищувати 1,5млн.грн.

!!! Звертаю увагу, що на другій групі не зможуть знаходитись  фізичні особи – підприємці, які надають посередницькі послуги з купівлі, продажу, оренди та оцінювання нерухомого майна (група 70.31 КВЕД ДК 009:2005), а також, які здійснюють діяльність з виробництва, постачання, продажу (реалізації) ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорого - цінного каміння.

Такі підприємці належать виключно до третьої групи платників єдиного податку.

Третя група – обмежень щодо здійснення діяльності крім випадків визначених в ст.291 (пп.291.5.1) Податкового кодексу України (наприклад - азартні ігри, лотереї, акцизні товари тощо) та кількості найманих осіб не має. Загальний обсяг доходу не повинен перевищувати 5,0млн.грн.

Ставки спрощеної системи оподаткування для першої, другої груп встановлюються сільськими, селищними, міськими радами або радами об’єднаних територіальних громад залежно від виду господарської діяльності, з розрахунку на календарний місяць (п. 293.2 ст. 293 ПКУ):

для першої групидо 10 відсотків включно від розміру прожиткового мінімуму.

для другої групи - до 20 відсотків від розміру мінімальної заробітної плати.

З наступного року прожитковий мінімум для працездатних осіб встановлено у розмірі 2102,00 грн., мінімальна заробітна плата 4723,0грн.

для третьої групи - 3 відсотка доходу для  платників податку на додану вартість, 5 відсотків доходу для не платників ПДВ.

Ставка єдиного податку може встановлюватися також у розмірі 15 відсотків (п.293.4 ст. 293 ПКУ).

1) до суми перевищення обсягу доходу;

2) до доходу, отриманого від провадження діяльності, не зазначеної у реєстрі платників єдиного податку;

3) до доходу, отриманого при застосуванні іншого способу розрахунків, ніж зазначений у главі 1ПКУ;

4) до доходу, отриманого від здійснення видів діяльності, які не дають права застосовувати спрощену систему оподаткування;

5) до доходу, отриманого платниками від провадження діяльності, яка не передбачена ст.291 ПКУ.

Для реєстрації платником єдиного податку необхідно подати Заяву за формою визначеною Наказом Міністерства фінансів України від 16 липня 2019 року №308:

- особисто платником податків або уповноваженою на це особою;

- надіслати поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення;

- в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації кваліфікованого електронного підпису підзвітних осіб;

- державному реєстратору як додаток до заяви про державну реєстрацію.

Новостворені підприємці першої та другої групи подають заяву до кінця місяця (якщо дата реєстрації припадає на 30, 31 термін подання заяви не переноситься), третя група протягом 10 календарних днів від дати реєстрації.

Зареєстровані підприємці подають заяву за 15 календарних днів до початку кварталу незалежно від обраної групи.

Відмовити в реєстрації платником єдиного податку контролюючий орган зможе з наступних причин (п.299.6 ст. 299 ПКУ):

- наявність податкового боргу (у т.ч. борг громадянину), наприклад - наявність боргу з транспортного податку, податку на нерухомість, плати за землю, тощо;

- якщо підприємець на початок поточного року перебував на спрощеній системі оподаткування, потім відмовився або ліквідувався. В такому випадку підприємець може обрати спрощену систему лише з наступного року.

Сплата єдиного податку для платників І-ІІ групп здійснюється  авансовими внесками не пізніше 20-го числа поточного місяця, для ІІІ групи протягом 10-ти календарних днів після граничного строку подання податкової декларації за податковий (звітний) квартал.

Єдиний податок, нарахований за перевищення обсягу доходу, сплачується протягом 10-ти календарних днів після граничного строку подання податкової декларації за податковий (звітний) квартал (п. 295.7 ст. 295 ПКУ).

При цьому, положеннями Податкового Кодексу України не передбачено перенесення термінів сплати на інший день, якщо граничний строк сплати припадає на вихідний або святковий день.

Станом на 1 грудня 2019 року спрощену систему оподаткування обрали майже 100,0тис. підприємців (або 70відс. від загальної  кількості фізичних осіб – підприємців 143,9тис.осіб).

За 11 місяців поточного року до місцевих бюджетів надійшло 1,9млрд. грн. єдиного податку, що майже на 400,0 млн. грн. більше аналогічного періоду минулого року. Темп росту склав 125,4 відсотка.