Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

«Гаряча лінія» фахівця управління податків і зборів з фізичних осіб ГУ ДПС у Дніпропетровській області Лариси Воробйової

, опубліковано 26 вересня 2019 о 10:09

Сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» фахівця управління податків і зборів з фізичних осіб ГУ ДПС у Дніпропетровській області Лариси Воробйової на тему: «Детінізація у сфері зайнятості населення та інші питання пов’язані зі сплатою податків та зборів»

Питання 1. Добрий день. Я маю двох дітей до 18 років, одна з яких є дитиною – інвалідом. Який розмір податкової пільги я зможу використовувати?

Відповідь. Добрий день. Податкова соціальна пільга починає застосовуватися до нарахованих доходів у вигляді заробітної плати з дня отримання роботодавцем заяви платника податку про застосування пільги та документів, що підтверджують таке право відповідно до вимог Податкового кодексу України (далі - ПКУ).

Перелік таких документів та порядок їх подання визначено постановою Кабінету Міністрів України від 29 грудня 2010 року № 1227 «Про затвердження Порядку подання документів для застосування податкової соціальної пільги».

Згідно з нормами ПКУ платник податку, який утримує двох чи більше дітей віком до 18 років, має право на зменшення суми загального місячного оподатковуваного доходу, отримуваного від одного роботодавця у вигляді заробітної плати на суму податкової соціальної пільги у розмірі, що дорівнює 100 відс. суми пільги, визначеної ПКУ на кожну таку дитину.

Податкову соціальну пільгу у розмірі, що дорівнює 150 відс. суми пільги мають право скористатися платники податку, які утримують дитину-інваліда – у розрахунку на кожну таку дитину віком до 18 років.

Отже, враховуючі викладене, у 2019 році ви можете скористатися правом на застосування двох пільг: на одну дитину віком до 18 років, яка не є інвалідом - 960,50 грн. (100 відс), та на другу дитину-інваліда – 1440,75 гривень (150відс.).

Питання 2. Вітаю. В мене таке питання. Я отримала після народження дитини «пакунок малюка», чи повинна я сплачувати податки?

Відповідь. Добрий день. Механізм планування, розподілу, обліку та надання одноразової натуральної допомоги «пакунок малюка» при народженні дитини визначено Порядком надання при народженні дитини одноразової натуральної допомоги «пакунок малюка», затвердженим Постановою Кабінету Міністрів України від 20 червня 2018 року № 512 «Деякі питання реалізації пілотного проекту із надання при народженні дитини одноразової натуральної допомоги «пакунок малюка».  

Згідно з вимогами ПКУ до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включаються такі доходи, як сума державної та соціальної матеріальної допомоги, державної допомоги у вигляді адресних виплат та надання соціальних і реабілітаційних послуг відповідно до закону, житлових та інших субсидій або дотацій, компенсацій (включаючи грошові компенсації інвалідам, на дітей-інвалідів при реалізації індивідуальних програм реабілітації інвалідів, суми допомоги по вагітності та пологах), винагород і страхових виплат, які отримує платник податку з бюджетів та фондів загальнообов’язкового державного соціального страхування та у формі фінансової допомоги інвалідам з Фонду соціального захисту інвалідів згідно із законом.

Таким чином, якщо вам надана одноразова допомога у вигляді «пакунка малюка» то такий дохід не є об’єктом оподаткування.

Структурні підрозділи з питань соціального захисту населення, які нараховують фізичній особі дохід у вигляді суми одноразової натуральної допомоги «пакунок малюка» за рахунок субвенцій, виконують функції податкового агента в частині відображення такого доходу в податковому розрахунку за ф.1ДФ під ознакою доходу «128».

Питання 3. Добрий день. Мені не вистачає двох місяців страхового стажу для призначення пенсії, як я зможу його придбати?

Відповідь. Добрий день. Особа, якій не вистачає до страхового стажу декількох місяців, може заключити договір про добровільну участь, яким передбачена одноразова сплата єдиного внеску за попередні періоди (у тому числі за період з 01 січня 2004 року по 31 грудня 2010 року), в яких вона не підлягала загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню на будь-який період, але не менше одного місяця.

Сума сплаченого єдиного внеску за кожен місяць такого періоду не може бути меншою за мінімальний страховий внесок на дату укладення договору, помножений на коефіцієнт 2 (4173грн*22відсотка =918,06грн*2=1836,12грн на місяць).

Питання 4. Вітаю. В мене таке питання. Я - фізична особа, отримувала дохід від продажу вирощеної на власній земельній ділянці продукції. Які податки мені необхідно сплатити?

Відповідь. Добрий день. Оподаткування доходів фізичних осіб регламентується розд. ІV ПКУ.

Відповідно до вимог ПКУ до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включаються доходи, отримані від продажу власної сільськогосподарської продукції, що, зокрема вирощена, зібрана, виготовлена, вироблена, оброблена та/або перероблена безпосередньо фізичною особою на земельних ділянках, наданих їй у розмірах, встановлених Земельним кодексом України для ведення:

садівництва та/або для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибні ділянки) та/або для індивідуального дачного будівництва. При цьому якщо власник сільськогосподарської продукції має ще земельні частки (паї), виділені в натурі (на місцевості), але не використовує їх (здає в оренду або обслуговує), отримані ним доходи від продажу сільськогосподарської продукції не включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу;

особистого селянського господарства та/або земельні частки (паї), виділені в натурі (на місцевості), сукупний розмір яких не перевищує 2 гектари.

При цьому розмір земельних ділянок, а також розмір виділених в натурі (на місцевості) земельних часток (паїв), які не використовуються (здаються в оренду, обслуговуються), не враховуються.

Підставою для не включення до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку доходів, отриманих від продажу власної сільськогосподарської продукції, що вирощена, відгодована, виловлена, зібрана, виготовлена, оброблена та/або перероблена безпосередньо фізичною особою на земельних ділянках є наявність у такої фізичної особи довідки за формою, порядок видачі якої встановлено законодавством.

Довідка видається сільською, селищною, міською радою або радою об’єднаних територіальних громад, що створена згідно із законом та перспективним планом формування територій громад, за місцем податкової адреси (місцем проживання) платника податку протягом п’яти робочих днів з дня отримання відповідною радою письмової заяви про видачу такої довідки. Оригінал довідки зберігається у власника сільськогосподарської продукції протягом строку позовної давності з дати закінчення дії такої довідки.

Однак, якщо при продажу фізичною особою власної сільськогосподарської продукції (крім продукції тваринництва) відповідні умови ПКУ не виконуються, то сума доходу, отриманого від такого продажу, включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку та оподатковується на загальних підставах. При цьому такий платник податків зобов’язаний включити суму таких доходів до загального річного оподатковуваного доходу та подати податкову декларацію за наслідками звітного податкового року, а також сплатити податок з таких доходів.

Отже, якщо розмір Вашої земельної ділянки перевищує 2 гектари, дохід від продажу сільськогосподарської продукції підлягає оподаткуванню на загальних підставах.