Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему «Легалізація найманої праці»

опубліковано 27 червня 2024 о 14:01

Відділ комунікацій з громадськістю управління інформаційної взаємодії Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (територія обслуговування – Кам’янський регіон) інформує.

Днями за участі начальника Жовтоводської ДПІ Дубінчук Олени відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» для платників податків на тему «Легалізація найманої праці».

Дубінчук Олена відповідала на запитання платників та наголосила, що надзвичайно актуальним і важливим сьогодні є питання легалізації виплати заробітної плати, цивілізованого оформлення трудових відносин між роботодавцем та найманим працівником.

Переваги легального оформлення найманих працівників очевидні. Про них ми інформуємо постійно та наголошуємо, що отримання заробітної плати «в конверті» є негативними наслідками праці поза межами правового поля. Це позбавляє працюючих соціального захисту. Не уклали трудовий договір із найманим працівником, то сума фінансової санкції може сягати 240 тисяч гривень за кожного неоформленого працівника. За ці кошти можна два роки виплачувати працівнику заробітну плату на рівні мінімальної (8 000 грн) та сплачувати усі податки та збори.

Отже, кожен громадянин повинен вимагати від роботодавця легального оформлення трудових відносин. Це забезпечує право на зарахування періоду роботи до страхового стажу, згідно з яким обчислюються пенсія, матеріальна допомога у разі настання безробіття, а також компенсація тимчасової непрацездатності.

На всі поставлені питання в ході «гарячої лінії» надані роз’яснення в межах чинного законодавства.