Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про новації податкового законодавства в умовах воєнного стану під час сеансу телефонного зв’язку «гаряча лінія»

опубліковано 04 квітня 2024 о 11:32

Відділ комунікацій з громадськістю управління інформаційної взаємодії Головного  управління ДПС у Дніпропетровській області (територія обслуговування – Кам’янський регіон) повідомляє.

Днями в Кам’янській державній податковій інспекції Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (далі – Кам’янська ДПІ) проведено сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему: «Новації податкового законодавства в умовах воєнного стану».

На запитання платників податків відповідав начальник Кам’янського відділу податків і зборів з фізичних осіб та проведення камеральних перевірок управління оподаткування фізичних осіб Головного управління ДПС у Дніпропетровській області Шишлаков Борис.

Під час сеансу телефонного зв’язку «гаряча лінія» звернув увагу про новації в податковому законодавстві, а саме, що з 1 січня 2024 року розпочалась кампанія декларування громадянами доходів, одержаних протягом 2023 року; 16.03.2024 набрав чинності (крім окремих норм) Закон України від 23 лютого 2024 року 3603-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо вдосконалення онлайн-комунікації з платниками податків та уточнення окремих положень законодавства» (далі – Закон № 3603). 

Податківець нагадав про можливості реалізувати своє право на податкову знижку, заповнити та до 31 грудня 2024 року включно подати за місцем реєстрації декларацію про майновий стан і доходи та, що з метою створення комфортних умов для платників податків – фізичних осіб та спрощення процедури подання декларації про майновий стан і доходи, діє сервіс «Податкова декларація про майновий стан і доходи» у приватній частині Електронного кабінету (https://cabinet.tax.gov.ua/).

Також цікавили питання щодо оподаткування виплат благодійної допомоги внутрішньо переміщеним особам (далі – ВПО), питання застосування податкової знижки, у т.ч. ВПО, легалізації заробітної плати, змін до положень Податкового кодексу України в частині сплати мінімального податкового зобов`язання та плата за землю, податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки.

Шишлаков Борис звернув увагу, що сучасний сервіс Електронний кабінет дозволяє взаємодіяти з податковою службою дистанційно, без особистих візитів до служби. В умовах сучасних викликів функціонал Е-кабінету постійно оновлюється з урахуванням потреб платників. Тож закликаємо користуватись Електронним кабінетом та впевнитись у перевагах дистанційного формату спілкування з податковими органами.

На всі поставлені питання в ході «гарячої лінії» були надані роз’яснення в межах чинного законодавства.