Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Проведено зустріч з платниками податків щодо новацій в законодавстві

опубліковано 28 березня 2024 о 14:29

Відділ комунікацій з громадськістю управління інформаційної взаємодії Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (територія обслуговування – Кам'янський регіон) інформує.

Днями за участі заступника начальника Кам'янської державної податкової інспекції Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (далі – Кам’янська ДПІ) Панченко Оксани відбулась зустріч для платників податків на тему «Щодо новацій в законодавстві в умовах воєнного стану».

Заступник начальника Кам'янської ДПІ Панченко Оксана в ході заходу повідомила, що з 1 січня 2024 року розпочалась кампанія декларування громадянами доходів, одержаних протягом 2023 року; 16.03.2024 набрав чинності (крім окремих норм) Закон України від 23 лютого 2024 року 3603-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо вдосконалення онлайн-комунікації з платниками податків та уточнення окремих положень законодавства» (далі – Закон № 3603). 

Закон № 3603 вносить уточнення щодо адміністрування податків, зокрема, щодо прийняття рішень про податкові пільги місцевими органами та військовими адміністраціями, щодо порядку розгляду скарг, подання заяв про перехід на спрощену систему оподаткування, тощо.

Звернула увагу платників податків, які обрали спрощену систему оподаткування, що, починаючи із 01.01.2022, втратили чинність норми Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VІ із змінами та доповненнями, які дозволяли не застосовувати реєстратори розрахункових операцій або програмні реєстратори розрахункових операцій (далі – РРО/ПРРО). З огляду на це платники податків (крім першої групи) при здійсненні розрахунків у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг зобов’язані застосовувати РРО/ПРРО на загальних підставах.

Також розглянуто питання оподаткування виплат благодійної допомоги внутрішньо переміщеним особам (далі – ВПО) в умовах воєнного стану, особливостей визначення мінімального податкового зобов’язання для фізичних осіб та термінів сплати податку, легалізації трудових відносин та можливість реалізувати своє право на податкову знижку, у т.ч. ВПО та інші.

Наприкінці зустрічі присутні отримали відповіді на питання, а також друковану продукцію.