Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Коментар щодо категорій громадян, що звітують про отримання доходів у 2023 році

опубліковано 25 березня 2024 о 15:53

Відділ комунікацій з громадськістю управління інформаційної взаємодії Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (територія обслуговування – Криворізький регіон) інформує.

Начальник Криворізької південної ДПІ Головного у Дніпропетровській області Дмитро Моїсєєв надав коментар представникам медіа щодо категорій громадян яким необхідно звітувати про отримані доходи в 2023 році та випадки декларування доходів.

Стаття 67 Податкового кодексу України зобов’язує кожного сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, встановлених законом. Відповідно до вказаної законодавчої норми «громадяни щорічно подають до податкових інспекцій за місцем проживання декларації про свій майновий стан та доходи за минулий рік у порядку, встановленому законом».

Відповідно до норм Податкового кодексу України громадяни, які подають податкові декларації про доходи, розподіляються на дві категорії:

  • особи, які зобов’язані подати річну декларацію;
  • особи, які мають право подати декларацію з метою отримання податкової знижки.

До громадян, які зобов’язані подавати податкову декларацію про майновий стан і доходи належать громадяни, які отримували доходи, і з яких під час їх нарахування чи виплати протягом 2023 року податок не утримувався, чи одержували доходи від фізичних осіб, які не мають статусу податкових агентів, а також отримували іноземні доходи.

До найпоширеніших випадків декларування доходів відносяться зокрема:

  • доходи, отримані від прийняття спадщини/дарунків від досіб, які не є членами сім’ї першого та другого ступеня споріднення;
  • доходи від здачі в оренду власного рухомого чи нерухомого майна,
  • доходи від продажу власного рухомого / нерухомого майна,
  • доходи від продажу власної сільгосппродукції фізичним особам;
  • доходи від продажу інвестиційних активів;
  • доходи отримані із-за кордону та інше.

Крім обов’язку щодо подання декларації, фізичні особи мають право подати декларацію з метою отримання податкової знижки.