Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» у Соборній ДПІ на тему «Застосування РРО, нововведення Закону « 3219»

опубліковано 06 грудня 2023 о 12:32

У Головному управлінні ДПС у Дніпропетровській області відбувся сеанс телефонного зв’зку «Гаряча лінія» на тему: «Застосування РРО, нововведення Закону «3219».

На запитання платників відповіла старший державний інспектор  Соборної ДПІ ГУ ДПС у Дніпропетровській області Калюжна Майя Володимирівна.

Питання 1: Добрий день! Чи застосовуються у період воєнного стану санкції за порушення вимог ЗУ «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг»?

Відповідь. Добрий день! Суб’єкти господарювання звільняються від відповідальності за порушення вимог Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» вчинені ними у період з 01.01.2022 до 01.10.2023, крім відповідальності за порушення порядку здійснення розрахункових операцій при продажу підакцизних товарів, здійснення діяльності з купівлі/продажу іноземної валюти, діяльності у сфері організації та проведення азартних ігор.

При цьому, починаючи з 01.10.2023 суб’єкти господарювання звільняються від відповідальності за вчинені ними порушення вимог Закону (крім порушень порядку здійснення розрахункових операцій при продажу підакцизних товарів), вчинені ними при продажу товарів, наданні послуг на:

тимчасово окупованих територіях України;

територіях активних бойових дій;

територіях можливих бойових дій.

Питання 2: Добрий день! Як малолітній особі (до 14 років) отримати документ, що засвідчує реєстрацію у ДРФО – платників податків у разі його втрати?

Відповідь. Добрий день!  Один з батьків (усиновитель, опікун, піклувальник) подає до контролюючого органу за своєю податковою адресою (місцем проживання) або до будь-якого контролюючого органу заяву про внесення змін до ДРФО за формою № 5ДР, при цьому пред’являє документ, що посвідчує його особу, інформацію про задеклароване (зареєстроване) місце проживання та свідоцтво про народження дитини.

Документ, що засвідчує реєстрацію у ДРФО малолітньої особи видається одному з батьків протягом трьох робочих днів з дня звернення, у разі пред’явлення контролюючому органу за своєю податковою адресою (місцем проживання) або будь-якому контролюючому органі:

свідоцтва про народження дитини;

документа, що посвідчує особу одного з батьків (усиновителя, опікуна, піклувальника).

Питання 3: Добрий день! Якими суб’єктами господарювання РРО/ПРРО не застосовується?

Відповідь. Добрий день! Платниками єдиного податку 1 групи, суб’єктом господарювання, який провадить всі розрахунки через реквізити поточного рахунку (IBAN).

У разі здійснення діяльності, визначеної статтею 9 Закону України від 06 липня 1995 року № 265/95 –ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» зі змінами та доповненнями.

У разі використання КОРО та РК відповідно до Переліку окремих форм та умов проведення діяльності у у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, яким дозволено проводити розрахункові операції без застосування реєстраторів розрахункових операцій та/або програмних реєстраторів розрахункових операцій з використанням розрахункових книжок та книг обліку розрахункових операцій, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 23 серпня 2000 року № 1336 (зі змінами).

Питання 4: Добрий день!  Який суб’єкт господарювання має право здійснювати введення в експлуатацію, технічне обслуговування та ремонт РРО?

Відповідь. Добрий день! Відповідно до ст. 2 Закону України від 06 липня 1995 року № 265/95 – ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» із змінами та доповненнями центр сервісного обслуговування - суб’єкт господарювання, який за договором з постачальником надає послуги щодо введення в експлуатацію, технічного обслуговування, гарантійного, післягарантійного ремонту реєстраторів розрахункових операцій.

Питання 5: Добрий день! Де розміщені реквізити рахунків для сплати податків, зборів, єдиного внеску та інших платежів до бюджету?

Відповідь. Добрий день! Своєчасне доведення платникам податків реквізитів рахунків для сплати податків, зборів та платежів, відкритих Державною казначейською службою України, відбувається шляхом їх розміщення в Центрах обслуговування платників податків, на офіційному вебпорталі відповідного територіального органу ДПС або на вебпорталі ДПС за посиланням: Головна/Рахунки для сплати платежів(https://tax.gov.ua/rahunki-dlya-splati-platejiv/).
Одночасно, за принципами, визначеними п. 42 прим. 1.1 ст. 42 прим. 1 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI зі змінами та доповненнями (далі – ПКУ) функціонує електронний кабінет, який забезпечує можливість реалізації платниками податків прав та обов’язків, визначених ПКУ та іншими законами, контроль за дотриманням яких покладено на контролюючі органи, та нормативно-правовими актами, прийнятими на підставі та на виконання ПКУ та інших законів, контроль за дотриманням яких покладено на контролюючі органи, в тому числі, шляхом, зокрема, автоматизованого визначення рахунків для сплати податків, зборів, платежів та єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування на поточну дату конкретного платника податків.