Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» у П’ятихатській державній податковій інспекції на тему «Застосування РРО, нововведення Закону №3219»

опубліковано 30 листопада 2023 о 17:08

У П’ятихатській державній податковій інспекції Головного управління ДПС у Дніпропетровській області відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему «Застосування РРО, нововведення Закону №3219».

На запитання платників податків відповів старший державний інспектор П’ятихатської державної податкової інспекції ГУ ДПС у Дніпропетровській області Мороз Ярослав Вікторович.

Питання 1: Добрий день! Чи необхідно подавати Повідомлення про надання інформації щодо кваліфікованого сертифіката відкритого ключа, якщо у мене закінчилась дія електронного ключа та я згенерував новий ключ?

Відповідь. Доброго дня! Якщо у Вас закінчилась дія електронного ключа та який Ви згенерували новий ключ, необхідно подати Повідомлення про надання інформації щодо кваліфікованого сертифіката відкритого ключа за формою № 5-ПРРО (J/F1391802), в якому зазначити дані ідентифікатора ключа з нового сертифікату.

Питання 2: Добрий день! Чи маю я право використовувати одну печатку на всіх ПРРО, які зареєстровані на кожну окрему господарську одиницю?

 Відповідь. Доброго дня! Частиною другою ст. 12 Закону України від 05 жовтня 2017 року № 2155-VIII «Про електронні довірчі послуги» із змінами та доповненнями (далі – Закон № 2155) встановлено, що користувачі електрон них довірчих послуг зобов’язані, зокрема, забезпечувати конфіденційність та неможливість доступу інших осіб до особистого ключа та невідкладно повідомляти надавача електронних довірчих послуг про підозру або факт компрометації особистого ключа.

Компрометація особистого ключа – будь-яка подія, що призвела або може призвести до несанкціонованого доступу до особистого ключа (п.п. 26 частини першої ст. 1 Закону № 2155).

Отже, Ви маєте право використовувати одну печатку на всіх програмних реєстраторах розрахункових операцій, які зареєстровані на кожну окрему господарську одиницю, якщо такі ПРРО не потребують задіяння касирів.

У разі, якщо при використанні ПРРО задіяні касири, то для кожного такого ПРРО необхідно створити окрему печатку.

Питання 3: Добрий день! Який порядок та термін реєстрації ПРРО?

Відповідь. Доброго дня! Для реєстрації програмного реєстратора розрахункових операцій формується в електронному вигляді Заява про реєстрацію програмних реєстраторів розрахункових операцій за ф. № 1-ПРРО (J/F 1316605), яка подається за основним місцем обліку суб’єкта господарювання як платника податків. У разі відсутності підстав для відмови у реєстрації ПРРО реєструється шляхом присвоєння програмним забезпеченням фіскального сервера фіскального номера ПРРО із внесенням даних до Реєстру програмних реєстраторів розрахункових операцій. Про реєстрацію ПРРО суб’єкту господарювання направляється інформація у другій квитанції із зазначенням присвоєного під час реєстрації фіскального номера ПРРО. Датою реєстрації ПРРО є дата формування фіскального номера ПРРО.