Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему «Застосування РРО, нововведення Закону №3219» В Шевченківській ДПІ Головного управління ДПС у Дніпропетровській області

опубліковано 14 листопада 2023 о 14:22

В Шевченківській ДПІ Головного управління ДПС у Дніпропетровській області відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему «Застосування РРО, нововведення Закону №3219».

 На запитання платників податків відповідала начальник Шевченківської ДПІ Головного управління ДПС у Дніпропетровській області Шиян Олена Володимирівна.

 

Питання 1: Добрий день!

Чи є обмеження часу в режимі офлайн при роботі з програмним РРО на період відсутності інтернету під час дії воєнного стану?

 

Відповідь. Доброго дня!

На період дії воєнного стану було знято обмеження часу роботи в режимі офлайн. Законом 3219-ІХ Про внесення змін до ПКУ та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період воєнного стану з 01.08.2023 забороняється робота ПРРО в режимі офлайн, якщо таким ПРРО не отримано діапазон фіскальних номерів, сформованих фіскальним сервером ДПС, які присвоюються розрахунковим документам ПРРО, що працює в режимі офлайн.

 

Питання 2: Доброго дня!

Що робити у разі технічного збою в роботі сервера Державної податкової служби ?

 

Відповідь. Добрий день!

У разі отримання повідомлення про відсутній зв'язок з сервером ДПС, суб’єкт господарювання повинен:

чекати на відновлення зв’язку у разі, якщо програмний РРО може працювати лише в режимі онлайн;

продовжити роботу на ПРРО, якщо такий ПРРО може працювати в режимі офлайн (розділ 5 Порядку реєстрації, ведення реєстру та застосування програмних реєстраторів розрахункових операцій, затвердженого наказом Мінфіну від 23.06.2020 №317 «Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 14 червня 2016 року №547») та при його реєстрації поставлено відповідну позначку.

 

Питання 3: Добрий день!

Хто з платників єдиного податку (фізичних осіб) при проведенні розрахункових операцій повинен використовувати РРО або ПРРО?

 

 Відповідь. Доброго дня!

Можливе здійснення господарської діяльності при проведенні розрахункових операцій без застосування касової техніки передбачено ст.9 Закону України №265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій  у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг». Отже, з 01 січня 2022 року всі суб’єкти господарювання, окрім платників єдиного податку І групи повинні в своїй діяльності при проведенні розрахункових операцій використовувати належним чином зареєстровану касову техніку.

Питання 4: Добрий день!  

Який порядок та термін реєстрації ПРРО?

 

Відповідь. Добрий день! 

Для реєстрації ПРРО складається заява про реєстрацію ПРРО за формою 1-ПРРО. Реєстраційна заява за ф.1-ПРРО  в електронній формі з дотриманням вимог електронного документообігу та використання електронних документів подається за основним місцем обліку до фіскального сервера засобами Електронного кабінету. У реєстраційній заяві зазначається  локальний номер ПРРО. Фіскальним сервером здійснюється автоматизована обробка реєстраційної заяви за ф.1-ПРРО, за результатами якої ПРРО реєструється або формується відмова в реєстрації ПРРО. Про  результати обробки заяви платнику податку надається або направляється інформація засобами Електронногокабінету:
- у день отримання реєстраційної заяви за ф.1-ПРРО.

 

Питання 5: Добрий день!

Що таке «офлайн-режим» в ПРРО?

 

Відповідь. Доброго дня!

На період відсутності зв’язку між програмним РРО та фіскальним сервером ДПС друк е-чеків проводиться в режимі офлайн. Робота в офлайн-режимі не може тривати більше 36 годин підряд та не більше 168 годин протягом місяця. У такому випадку фіскальні номери е-чеку присвоюють з діапазону фіскальних номерів.