Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему «Застосування РРО, нововведення Закону №3219» В Шевченківській ДПІ Головного управління ДПС у Дніпропетровській області

опубліковано 26 вересня 2023 о 16:39

В Шевченківській ДПІ Головного управління ДПС у Дніпропетровській області відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему «Застосування РРО, нововведення Закону №3219».

 На запитання платників податків відповідала заступник начальника Шевченківської ДПІ Головного управління ДПС у Дніпропетровській області Андрєєва Наталія Юріївна.

 

Питання 1: Добрий день!

Підкажіть, будь ласка, чи всі суб’єкти господарювання повинні використовувати РРО/ПРРО під час воєнного стану?

 

Відповідь. Доброго дня!

Згідно вимог Закону України від 06.07.95 № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (далі – Закон № 265) з 01 січня 2022 року при проведенні розрахункових операцій всі суб’єкти господарювання (крім платників єдиного податку І групи) зобов’язані  використовувати належним чином зареєстровану касову техніку, та видавати споживачам розрахункові документи встановленої форми в паперовому вигляді або електронному. Підкреслюємо, що в Законі № 265 відсутня норма по звільненню суб’єктів господарювання від використання належним чином зареєстрованої касової техніки під час дії воєнного стану.

З 1 серпня 2023 року набрав чинності Закон України від 30 червня 2023 року № 3219-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану». Ним, зокрема, внесено зміни до Закону № 265, відповідно до яких з 1 серпня 2023 року відповідальність за порушення Закону № 265 застосовується не тільки до торгівців підакцизними товарами, а й до суб’єктів господарювання, що здійснюють діяльність у сферах купівлі/продажу іноземної валюти, організації та проведення азартних ігор. А з 01 жовтня 2023 року відповідальність буде застосовуватись до всіх категорій платників податків, що здійснюють діяльність у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг.

 

Питання 2: Добрий день!

Підкажіть, будь ласка, як можна отримати безкоштовне програмне рішення (ПРРО)?

 

Відповідь. Доброго дня!

ДПС України пропонує бізнесу безоплатне програмне рішення (ПРРО), що призначене для реєстрації розрахункових операцій та пристосоване для операційних систем Android, iOS, Windows, Web.

Завантажити та встановити безкоштовне програмне забезпечення ПРРО від ДПС можна на вебпорталі ДПС за покликанням:  https://tax.gov.ua/baneryi/programni - rro/.

Керівництва користувачів безкоштовного програмного рішення ДПС для версій WEB, Android, iOS та Windows розміщені за покликанням  https://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro/kerivnitstvo-koristuvacha.

Крім того, на вебпорталі ДПС України за посиланням  https://tax.gov.ua/diyalnist-/podatkoviy-audit/zastosuvannya-rro-prro/ розміщуються презентаційні, роз’яснювальні та інші матеріали щодо застосування реєстраторів розрахункових операцій.

 

Питання 3: Добрий день!

Не вдається зробити перереєстрацію ПРРО, у зв’язку зі зміною адреси, помилка у квитанції – немає такого ПРРО. В чому може бути причина?

 

Відповідь. Доброго дня!

Відповідно до Порядку реєстрації ПРРО, заява про проведення перереєстрації подається за умови направлення останнього фіскального звітного чека та закриття останньої зміни на ПРРО, тому дотримайтесь вищезазначених умов та спробуйте направити заяву на перереєстрацію ПРРО знову.

 

Питання 4: Добрий день!

Що означає поняття тип ПРРО «пересувний» з метою заповнення розділу 4 заяви за формою №1-ПРРО?

 

Відповідь. Доброго дня!

З метою заповнення розділу 4 «Дані щодо ПРРО» заяви про реєстрацію програмних реєстраторів розрахункових операцій за формою№1-ПРРО, форма якої затверджена наказом Міністерства фінансів України від 23.06.2020 № 317 «Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 14 червня 2016 року № 547», поняття тип програмного реєстратора розрахункових операцій «Пересувний» означає, що такий ПРРО зареєстрований на конкретну господарську одиницю (наприклад автомобіль, автокафе, авторозвозки, тощо), але може використовуватися на всій території України.

Питання 5: Добрий день!

Чи скасовується реєстрація РРО при переході на ПРРО?

 

Відповідь. Доброго дня!

Відповідно до п.1 глави 4 розд. II Порядку реєстрації та застосування реєстраторів розрахункових операцій, що застосовуються для реєстрації розрахункових операцій за товари (послуги), затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 14.06.2016 № 547 із змінами та доповненнями, реєстрація реєстратора розрахункових операцій діє до дати скасування РРО, що відбувається у випадках, коли, зокрема, суб’єкт господарювання у зв’язку із застосуванням програмного РРО вирішив відмовитись від застосування РРО, строк служби якого не закінчився.

Законодавчо не передбачено обмежень на використання поряд з РРО також і ПРРО. Суб’єкт господарювання може самостійно обрати для використання РРО або ПРРО. Якщо суб’єкт господарювання приймає рішення замість РРО використовувати ПРРО, то при переході на ПРРО скасовується реєстрація РРО.