Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» у Павлоградській ДПІ на тему «Застосування РРО, нововведення Закону №3219»

опубліковано 30 серпня 2023 о 16:42

У Головному управлінні ДПС у Дніпропетровській області відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему «Застосування РРО, нововведення Закону №3219».

На запитання платників податків відповіла заступник начальника Павлоградської державної податкової інспекції Головного управління ДПС у Дніпропетровській області Цаберяба Світлана Миколаївна.

Питання 1: Добрий день!

Що означає поняття тип ПРРО «Каса самообслуговування» з метою заповнення розд. 4 заяви за ф. № 1-ПРРО?

Відповідь. Доброго дня!

Поняття тип програмного реєстратора розрахункових операцій (далі – ПРРО) «Каса самообслуговування» означає, що такий ПРРО встановлений на конкретну господарську одиницю та використовується за адресою, зазначеною в реєстраційній Заяві за ф. № 1-ПРРО, при цьому його застосування не передбачає залучення касира (наприклад платіжний термінал).

Питання 2: Добрий день!

Що означають терміни РРО та електронний контрольно-касовий апарат?

Відповідь. Доброго дня!

Реєстратор розрахункових операцій  (далі – РРО) - пристрій або програмно-технічний комплекс, в якому реалізовані фіскальні функції і який призначений для реєстрації розрахункових операцій при продажу товарів (наданні послуг), операцій з торгівлі валютними цінностями в готівковій формі та/або реєстрації кількості проданих товарів (наданих послуг), операцій з видачі готівкових коштів держателям електронних платіжних засобів та з приймання готівки для виконання платіжних операцій. До РРО належать: електронний контрольно-касовий апарат, електронний контрольно-касовий реєстратор, вбудований електронний контрольно-касовий реєстратор, комп’ютерно-касова система, електронний таксометр, автомат з продажу товарів (послуг) тощо.  
Електронний контрольно-касовий апарат – РРО, який додатково забезпечує попереднє програмування найменування і ціни товарів (послуг) та облік їх кількості, друкування розрахункових та інших звітних документів.
У Законі № 265 до електронних контрольно-касових апаратів відносяться також торговельні автомати або інше подібне устаткування, що призначене для операцій з продажу товарів (послуг) без видачі покупцю чека, іншого звітного документа за готівкові кошти чи їх замінники – жетони, картки платіжних систем або інші замінники грошей, без участі фізичної особи, яка контролює здійснення оплати таких товарів (послуг).

Питання 3: Добрий день!

Чи відносяться до розрахункового документу фіскальний чек, який друкується через «Програмний РРО»?

Відповідь. Доброго дня!

Відповідно Визначення розрахункового документу встановлено Законом України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» згідно з яким розрахунковий документ – це документ встановленої форми та змісту (касовий чек, товарний чек, видатковий чек, розрахункова квитанція, проїзний документ тощо), що підтверджує факт продажу (повернення) товарів, надання послуг, операцій з видачі готівкових коштів держателям електронних платіжних засобів, отримання (повернення) коштів, торгівлю валютними цінностями в готівковій формі, створений в паперовій та/або електронній формі (електронний розрахунковий документ) у випадках, передбачених цим Законом, зареєстрованим у встановленому порядку реєстратором розрахункових операцій або програмним реєстратором розрахункових операцій, чи заповнений вручну. Отже, розрахунковий документ сформований та виданий ПРРО має таку саму юридичну силу, як і розрахунковий документ класичного РРО.

Питання 4: Добрий день!

Яке призначення програмного забезпечення «ПРРО WEB-ВЕРСІЯ ДПС»?

Відповідь. Доброго дня!

Програмне забезпечення «ПРРО WEB-ВЕРСІЯ ДПС» призначене для:
автоматизації процесу реєстрації розрахункових документів та надання їх покупцям (в електронному чи паперовому вигляді) в момент придбання товарів (послуг);
створення та реєстрації службових чеків (службове внесення, службова видача), реєстрації розрахункових операцій при продажу товарів/наданні послуг, реєстрації розрахункових операцій виключно в режимі онлайн.

Питання 5: Добрий день!

Підкажіть, будь ласка, чи всі суб’єкти господарювання повинні використовувати РРО/ПРРО під час воєнного стану?

Відповідь. Доброго дня!

Згідно вимог Закону України від 06.07.95 № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (далі – Закон № 265) з 01 січня 2022 року при проведенні розрахункових операцій всі суб’єкти господарювання (крім платників єдиного податку І групи) зобов’язані  використовувати належним чином зареєстровану касову техніку, та видавати споживачам розрахункові документи встановленої форми в паперовому вигляді або електронному.

Підкреслюємо, що в Законі № 265 відсутня норма по звільненню суб’єктів господарювання від використання належним чином зареєстрованої касової техніки під час дії воєнного стану.

З 1 серпня 2023 року набрав чинності Закон України від 30 червня 2023 року № 3219-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану». Ним, зокрема, внесено зміни до Закону № 265, відповідно до яких з 1 серпня 2023 року відповідальність за порушення Закону № 265 застосовується не тільки до торгівців підакцизними товарами, а й до суб’єктів господарювання, що здійснюють діяльність у сферах купівлі/продажу іноземної валюти, організації та проведення азартних ігор. А з 01 жовтня 2023 року відповідальність буде застосовуватись до всіх категорій платників податків, що здійснюють діяльність у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг.