Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Чи повинен знятись з обліку платника єдиного внеску член фермерського господарства, який уклав трудовий договір з роботодавцем?

опубліковано 07 червня 2023 о 10:56

Відділ комунікацій з громадськістю управління інформаційної взаємодії Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (територія обслуговування – Нікопольський регіон) інформує, що відповідно до п. 5 прим. 1 частини першої ст. 4 Закону України від 08 липня 2010 року № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування», зі змінами та доповненнями (далі – Закон № 2464) членів фермерського господарства, якщо вони не належать до осіб, які підлягають страхуванню на інших підставах, визначено платниками єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – єдиний внесок). 

Оскільки на таких платників не поширюється дія Закону України від 15 травня 2003 року № 755-IV «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань», відповідно до п. 3 Порядку обліку платників єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 24.11.2014 № 1162, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 03.12.2014 за № 1553/26330, зі змінами (далі – Порядок № 1162), вони зобов’язані стати на облік в контролюючих органах шляхом самостійного подання заяви за формою № 12 та підтверджуючих документів щодо дати набуття членства у фермерському господарстві протягом 10 календарних днів після внесення змін до установчих документів фермерського господарства. 

При цьому не є платниками єдиного внеску в розумінні п. 5 прим. 1 частини першої ст. 4 Закону № 2464 члени фермерського господарства, якщо вони підлягають страхуванню на інших підставах, зокрема, є найманими працівниками, за яких роботодавець сплачує єдиний внесок із суми нарахованої заробітної плати за видами виплат, які включають основну та додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у тому числі в натуральній формі, що визначаються відповідно до Закону України від 24 березня 1995 року № 108/95-ВР «Про оплату праці» із змінами та доповненнями, та/або суми винагороди фізичним особам за виконання робіт (надання послуг) за цивільно-правовими договорами. 

За таких умов член фермерського господарства зобов’язаний здійснити процедуру зняття з обліку як платника єдиного внеску в контролюючому органі, яка визначена розд. V Порядку № 1162 для такої категорії платників. 

Відповідно до п. 1 розд. V Порядку № 1162 для зняття з обліку в контролюючому органі член фермерського господарства у десятиденний строк з дня прийняття відповідного рішення (з дати прийняття на роботу) подає заяву про зняття з обліку платника єдиного внеску за формою № 7-ЄСВ та документа, що підтверджує, зокрема, дату, з якої особа підлягає страхуванню на інших підставах (копія трудової книжки, наказу про прийняття на роботу тощо) 

Враховуючи зазначене, якщо член фермерського господарства, який перебуває на обліку як платник єдиного внеску, уклав трудовий договір з роботодавцем, то він зобов’язаний знятись з обліку у порядку, визначеному розд. V Порядку № 1162.