Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Щодо легалізації трудових відносин та заробітної плати

опубліковано 25 травня 2023 о 15:43

Відділ комунікацій з громадськістю управління інформаційної взаємодії Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (територія обслуговування – Павлоградський регіон) інформує, що сьогодні в Україні гостро стоїть проблема легалізації трудових відносин та заробітної плати. На жаль, відносини між роботодавцями та найманими працівниками не завжди відповідають нормам законодавства. Часто працівники отримують офіційну зарплату меншу за мінімальну (або на рівні мінімальної), а решту зарплати – у «конверті». Таким чином роботодавці ухиляються від сплати податку. Не рідкість і випадки, коли працівники взагалі офіційно не оформлені на роботу.

Тому, легалізація трудових відносин і заробітної плати, ліквідація прихованої зайнятості – є одним з ключових напрямків роботи усіх державних органів, і вирішувати цю проблему треба спільними зусиллями – як державі, так і самим працівникам.

За порушення трудового законодавства юридичні та фізичні особи-підприємці, які використовують найману працю, несуть фінансову відповідальність.

Отже, роботодавці мають пам’ятати, що використання не задекларованої праці є грубим порушенням трудового законодавства, за яке доведеться нести відповідальність. Адже не оформлені трудові відносини позбавляють працівника мінімальних державних гарантій і робить його незахищеним. Крім цього це породжує недобросовісну конкуренцію та негативно впливає на наповнюваність бюджету.

Зважаючи на ці наслідки та впровадження додаткових економічних механізмів впливу, роботодавцям є сенс неухильно дотримуватися вимог  чинного законодавства про оплату праці та зайнятість населення.