Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про порядок декларування доходів, отриманих громадянами протягом 2022 року під час інтерв'ю у м. Кам'янське

опубліковано 26 січня 2023 о 15:30

Днями заступник начальника Кам’янського відділу податків і зборів з фізичних осіб та проведення камеральних перевірок управління оподаткування фізичних осіб Головного управління ДПС у Дніпропетровській області Татаруля Яна під час інтерв'ю з головним редактором газети «Наш Репортер» Ігорем Кузьминським повідомила платникам про порядок декларування доходів, отриманих громадянами протягом 2022 року. Податкова знижка. 

Татаруля Яна, звернула увагу, що податкова декларація про майновий стан і доходи за 2022 рік подається за вибором платника податків за місцем своєї податкової адреси особисто або уповноваженою на це особою, поштою або засобами електронного зв’язку. 

Для зручності платників та спрощення процедури декларування доходів громадянами, на офіційному вебпорталі ДПС в Електронному кабінеті у розділі «ЕК для громадян» працює електронний сервіс «Декларація про майновий стан і доходи». За допомогою цього сервісу можна заповнити декларацію та надіслати її до контролюючого органу в електронному вигляді з копіями первинних документів, зокрема, для використання права на податкову знижку. 

Звернула увагу, що з 1 січня 2023 року введено в дію нову форму податкової декларації про майновий стан і доходи, яку затверджено наказом Міністерства фінансів України від 17 травня 2022 року № 143 «Про внесення змін до форми податкової декларації про майновий стан і доходи та Інструкції щодо заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи». 

Також, повідомила, що крім обов'язкового подання декларації громадяни, в окремих випадках, можуть подати декларацію і реалізувати своє право на податкову знижку. 

Податкова знижка становить 18% вартості витрат на сплачені послуги та дає можливість повернути з бюджету надміру сплачений податок із заробітної плати.