Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

За IV квартал 2022 року Податковий розрахунок подається за новою формою

опубліковано 16 грудня 2022 о 11:22

Відділ комунікацій з громадськістю управління інформаційної взаємодії Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (територія обслуговування – Криворізький регіон) нагадує, що Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо дії норм на період дії воєнного стану» від 15 березня 2022 № 2120-IX внесено низку змін до Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08 липня 2010 № 2464-VІ (далі – Закон № 2464).

У зв’язку з цим, було приведено у відповідність та викладено в новій редакції форму Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків – фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску (далі – податковий розрахунок) та внесено зміни до Порядку його заповнення та подання (далі – Порядок), затверджених наказом Міністерства фінансів України від 13.01.2015 № 4.

Форму податкового розрахунку розд. І доповнено новими ряд. 1.6, 2.6, 3.7, 4.4, 6.4 щодо відображення суми нарахованої зарплати за найманих працівників, яких було призвано на військову службу до ЗСУ у період мобілізації, які не отримували доходи у вигляді грошового забезпечення та  внесено низку редакційних правок.

Порядок так само містить 5 розділів.

Зокрема, внесено зміни до описової частини Порядку щодо внесених до податкового розрахунку нових рядків, що стосуються відображення роботодавцями нарахованої зарплати та, відповідно, ЄСВ за мобілізованих найманих працівників, а також доповнено новим абз. п’ятдесят першим, згідно з яким допускається внесення від’ємних значень сум нарахованої зарплати (нарахованого доходу) у разі відображення сторнованих сум, нарахованих роботодавцями у період дії воєнного стану, для відповідних категорій застрахованих осіб 29, 36, 37, 39, 42–45, 47, 50, 66, 75–78 відповідно до додатка до Порядку, що дозволить провести коригування за вказаними застрахованими особами за попередній період.

Додаток 1 до Порядку доповнення кодом категорії застрахованих осіб 75 «громадяни України, що підписали контракт добровольця територіальної оборони», що дозволить роботодавцям відображати суми нарахованої середньої зарплати зазначеним застрахованим особам на час виконання ними державних або громадських обов’язків та кодами категорій застрахованих осіб 76–80, призваних під час мобілізації на військову службу до ЗСУ, за яких роботодавці мали право за власним рішенням не сплачувати ЄСВ.

Також, внесено редакційні зміни до описової частини та приведені у відповідність до чинного законодавства інші розділи Порядку.

Звітувати за новою формою податкового розрахунку необхідно буде з 01.01.2023 року (за IV квартал 2022 р.).