Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Член фермерського господарства уклав трудовий договір з роботодавцем. Чи повинен знятись з обліку платника єдиного внеску в контролюючих органах?

опубліковано 13 грудня 2022 о 10:57

Відділ комунікацій з громадськістю управління інформаційної взаємодії Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (територія обслуговування – Нікопольський регіон) повідомляє.

Відповідно до п. 5 прим. 1 частини першої ст. 4 Закону України від 08 липня 2010 року № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» із змінами і доповненнями (далі – Закон № 2464) членів фермерського господарства, якщо вони не належать до осіб, які підлягають страхуванню на інших підставах, визначено платниками єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі - єдиний внесок).

Такі платники зобов’язані стати на облік в контролюючих органах як платники єдиного внеску.

Порядком обліку платників єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 24.11.2014 № 1162 (далі - Порядок) визначаються питання взяття на облік, внесення змін до облікових даних та зняття з обліку платників єдиного внеску у територіальних органах Державної податкової служби України.

 Після взяття на облік в контролюючих органах платниками єдиного внеску на членів фермерських господарств, якщо вони не належать до осіб, які підлягають страхуванню на інших підставах, поширюються обов’язки, визначені п. 1 частини другої ст. 6 Закону № 2464 щодо своєчасного та в повному обсязі нарахування, обчислення і сплати єдиного внеску.

Якщо член фермерського господарства, який перебуває на податковому обліку як платник єдиного внеску, уклав трудовий договір з роботодавцем, то   такий платник, у разі бажання уникнення подвійного нарахування і відповідно сплати єдиного внеску, має право подати до контролюючого органу заяву про зняття з обліку платника єдиного внеску за формою № 7-ЄСВ згідно з додатком 5 до Порядку та копію документа, що підтверджує дату, з якої особа підлягає страхуванню на інших підставах.

Заяву за формою № 7-ЄСВ до контролюючого органу необхідно подати у десятиденний строк з дня прийняття відповідного рішення.