Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Роботодавець, який не сплачує єдиний внесок, створює найманому працівнику проблеми з нарахуванням пенсії

опубліковано 09 грудня 2022 о 11:17

Відділ комунікацій з громадськістю управління інформаційної взаємодії Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (територія обслуговування – Кам’янський регіон) нагадує, що детальну інформацію щодо заборгованості зі сплати єдиного внеску платник податків може знайти в Електронному кабінеті (https://cabinet.tax.gov.ua), обравши в меню приватної частини кабінету «Стан розрахунків з бюджетом».

Звертаємо увагу, що своєчасна сплата єдиного соціального внеску гарантує громадянам право на соціальний захист, а саме: пенсійне забезпечення та інші виплати, соціальні гарантії на випадок безробіття, нещасних випадків чи професійних захворювань.

Згідно частини 12 статті 9 Закону України від 08 липня 2010 року №2464-VІ «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування підлягає сплаті незалежно від фінансового стану платника.

Роботодавцям – юридичним особам та фізичним особам – підприємцям, членам фермерських господарств, особам, які провадять незалежну професійну діяльність  - слід пам’ятати, що створення та накопичення заборгованості з єдиного внеску призводить до негативних наслідків та фінансових санкцій.

Своєчасність та повнота сплати єдиного соціального внеску роботодавцем має безпосередній вплив на розмір пенсії майбутніх та сьогоднішніх пенсіонерів. За нормами Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» у страховий стаж для вирахування розміру пенсії включаються періоди, за які щомісячно сплачені страхові внески в сумі не менше мінімального страхового внеску, розрахованого від мінімальної заробітної плати. Період, за який єдиний соціальний внесок не сплачено – не включається до страхового стажу працівника.

Своєчасна сплата єдиного соціального внеску – запорука соціальної стабільності.